IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали колебаещите се депутати от ПАСОК ще подкрепят бюджетните съкращения?

Вчера депутат от управляващата гръцка социалистическа партия заяви, че ще гласува против новите мерки, присъединявайки се към друг свой колега, обявил несъгласието си по-рано

14:59 | 25.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	снмика: Ройтерс</p>

снмика: Ройтерс

Гръцки министри призоваха днес колебаещите се членове на управляващата Социалистическа партия ПАСОК да изпълнят дълга си при критичното гласуване следващата седмица и да подкрепят болезнените мерки за икономии, които международните кредитори искат от Гърция, за да й отпуснат нова финансова помощ, съобщава Ройтерс.

Министърът на финансите Евангелос Венизелос предложи да говори с всеки депутат, който има някакви притеснения. "Вярвам, че чувството за отговорност ще надделее, богът на Гърция е велик", заяви Венизелос през телевизия Алтер.

ПАСОК има 155 депутати в 300-местния парламент, а един от тях заяви вчера, че ще гласува против новите мерки за икономии, присъединявайки се към друг свой колега, обявил несъгласието си по-рано.

Мерките за съкращаване на разходите, за продажба на държавни предприятия и увеличения на данъците, за които настояват международните кредитори с цел намаляване на огромния държавен дълг на Гърция, предизвикаха силно негодувание сред обикновените гърци, които излязоха на улиците на всекидневни протести.

Двудневна общонационална стачка е планирана за следващата седмица по време на гласуването в парламента след серията стачки в различни предприятия, включително националната електрическа компания, която е в списъка за приватизация.

Международните кредитори настояват за ясен ангажимент на Атина за реформи и ако парламентът не приеме на 29 и 30 юни новия пакет мерки за затягане на коланите, Европейския съюз и Международният валутен фонд може да откажат да отпуснат транша от 12 млрд. евро, който е необходим на Гърция веднага, за да не изпадне в неплатежоспособност, както и да откажат одобряването на втори спасителен заем.

Атина сключи меморандум с ЕС и МВФ за заем на стойност 110 млрд. евро през май 2010 г., но сега се нуждае от втори заем в подобен размер, за да посрещне финансовите си задължения до края на 2014 г., когато се надява да бъде в състояние да се финансира от пазарите.

Министърът на правосъдието Милтиадис Папайоану призова депутатите съпартийци да подкрепят непопулярните мерки. "Те трябва да си запушат ушите за всички критики, които чуват, и да изпълнят дълга си", заяви Папайоану в интервю за телевизия Мега.

Въпреки огромния натиск от страна на европейските лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел, консервативната опозиционна партия Нова демокрация отказа да подкрепи пакета закони, което означава, че два или три гласа ще решат съдбата на правителствените предложения за икономии.

Мерките за затягане на коланите струваха на ПАСОК пет оставки от изборната победа през октомври 2009 г., когато разполагаше с мнозинство от 160 гласа.

Премиерът Георгиос Папандреу пожертва преди десетина дни предишния финансов министър Георгиос Папаконстантину в рамките на реконструкция на правителството с цел по-гладко приемане на мерките, но социологическите анкети показват, че неговата партия изостава след Нова демокрация.

Депутатите на ПАСОК солидно подкрепиха новото правителство на Папандреу при вота на доверие тази седмица, но колебаещите се запазват съпротивата си срещу увеличенията на данъците и планираната продажба на дялове от държавни компании.

Гърция е в най-дълбоката си рецесия от 37 години насам. Брутният й вътрешен продукт намаля с повече от четири процента миналата година. Безработицата скочи до рекордните 16,2% през март, а при младите хора тя е 43%.

Финансовият министър Евангелос Венизелос призна, че много от мерките, договорени с ЕС и МВФ, са несправедливи и жестоки, но допълни, че са необходими, за да спасят страната от неплатежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Много тромава система ,много бюрокрация - не могат една държава да фалиратче да се оттърве от мъките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
amanzaman
преди 12 години
Те и да им го затворят и с нови кредити да ги набутат пак най-дебелия бахур ги чака. Вместо да се бунтуват да вземат вазелина от аптеките да изкупят докато все още се намира и е на прилична цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Ако Гърция обяви че не може да плаща това ще е кроят на кризата и безметежния живот на банките. Тези пари в голямата си част са за банките , да има се плащат по над 10% лихви , просто банките ще трябва да кредитират по друг начин и да не се налапват с ДЦК и да финансират държавни кухи бюджети. Ситуацията е адски *** и те по този начин държат икономиката в кризата , ЕЦБ не е наясно какво прави ..това си е чиста проба финансова злоупотреба - раздават на банките пари пък те не кредитират , защото срещу куци и кухи ДЦК им дават 10% , какво повече им трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
когато имаш да даваш 100 на банката си е твои проблем ама като са 1000000000000 е проблем на банката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Представи си, че брат ти е взел кредит от 100 000 лв., без да го обслужва, като е ипотекирал бащината ви къща. През последните 10 години ти е давал по 100 лв на месец ей така. Сега Банката си иска парите и ще продаде къщата на безценица за 10 000 лв, а вие с брат ти ще има да плащате по 50 000 лв от тук нататък, плюс лихви. В задачата се пита 1.С колко кинта те е издокарал брат ти и 2. Ти ще стачкуваш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Затваряйте им кранчето и да видим какво ще стане =]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още