IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Евросъюза вече действат нови правила за безопасността на играчките

Увеличават се задълженията на производителите, вносителите и дистрибуторите

15:37 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Евросъюза вече действат нови правила за безопасността на играчките

На европейския пазар вече няма място за дефектни или опасни играчки. Това гласят новите европейски правила при производството на играчки, влезли в сила от 20 юли, съобщи Европейската комисия.

Според европейската директива участниците в производството, разпространението и контрола на играчките трябва да са по-отговорни в името на безопасността на децата.

Държавите членки трябва да гарантират, че осигуряват необходимите условия за органите, които контролират пазара, да правят ефективни проверки в рамките на ЕС и по външните граници. При евентуална поява на подобни стоки съответните надзорни органи са длъжни да осигурят незабавна конфискация на опасните играчки, гласи регламентът.

Увеличават се и задълженията на производителите, вносителите и дистрибуторите на детски играчки. Преди да разпространят на пазара нова играчка, те са длъжни да идентифицират евентуалните рискове, на които биха могли да бъдат подложени децата.

Изисква се също заводите за играчки да осигурят проследяемост на производството, като изписват върху всеки пакет името на фирмата, адреса си и номера на продукта.

„Безопасността на децата е нашият приоритет номер едно. Имаме най-доброто законодателство за играчките в света с най-високите изисквания“, каза еврокомисарят по промишлеността Антонио Таяни.

Европейската индустрия в сектора на играчките има около 25% пазарен дял в света. Около 80% от сектора се състои от малки и средни предприятия с персонал под 50 души. Над 2 хиляди производители в ЕС са в сектора с играчките, а заетите са около 100 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още