IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията на Fiat за производство на камиони очаква по-голяма печалба

Печалбата на Iveco за второто тримесечие се повиши с 53% на годишна база, затова Fiat гледат по-оптимистично на годината

16:47 | 25.07.11 г.
Компанията на Fiat за производство на камиони очаква по-голяма печалба

Fiat Industrial SpA, звеното за товарни автомобили и трактори, което се отдели от автомобилостроителя Fiat през януари, повиши прогнозата си за печалбата, след като брандът му Iveco постигна 53% растеж на печалбата за второто тримесечие.

За периода април – юни 2011 г. брандът е реализирал печалба преди данъци в размер на 530 млн. евро (761 млн. долара), пише Bloomberg. За сравнение, по същото време миналата година финансовият резултат беше в размер на 346 млн. евро. Очакванията на 10 анализатори, анкетирани от агенцията, бяха за печалба преди данъци в размер на 449 млн. евро.

Заради по-добрите от очакваното резултати на Iveco Fiat Industrial сега прогнозира 1,5 млрд. евро печалба в края на годината. Новата прогноза за приходите пък е 24 млрд. евро.

Тази година европейските производители на товарни автомобили отчитат по-добри финансови резултати в сравнение с миналата година. Ръст на печалбите през второто тримесечие вече отбелязаха Volvo AB, световен производител на камиони номер 2 в света, както и Scania AB.

Fiat Industrial се отдели от Fiat, за да се концентрира върху по-тясно производство на превозни средства. Автомобилният концерн пък пое контрола върху американския Chrysler, като на 21 юли т. г. италианската компания вече притежава мажоритарен дял в американската.

Според Серджо Марчионе, който оглавява и Fiat Industrial, и Fiat, двете производства имат различен цикъл на приходите, капиталови нужди и възвращаемост на капитала, затова и според него отделянето на индустриалното от автомобилното производство е наложително.

Позицията на Марчионе обаче рязко контрастира на тази на Daimler – производител номер 1 в света на товарни автомобили. Производството на товарни и леки луксозни автомобили с марката Mercedes-Benz се осъществява от една и съща компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още