IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по двугодишните гръцки облигации скочи до 44,9%

Застраховките срещу банкрут на Гърция отново започнаха да поскъпват, доходността по десетгодишния държавен дълг стигна 18,5%

15:14 | 25.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Доходността по двугодишните гръцки облигации скочи до 44,9%

Цената на застраховките срещу необслужване на гръцки държавен дълг започна да се повишава отново, което е нов сигнал за отлив на доверие към страната. Другата притеснителна новина от деня е това, че доходността по гръцките облигации достигна нови рекордни нива, пише MarketWatch.

Днес премията за застраховане срещу необслужване на гръцки държавен дълг за срок от пет години се повиши до 2 250 базисни пункта. Това означава, че за защитата на емисия от 10 млн. долара трябва да се плаща премия от 2,25 млн. долара на година.

Поскъпването сами в рамките на един ден е с цели 112 базисни пункта.

В днешната търговия бе достигната рекордна доходност по гръцките облигации. Десетгодишните дългови книжа на южните ни съседи се търгуват при доходност от невижданите досега 18,5 на сто.

При двугодишните облигации пък бе поставен нов исторически връх от 44,92 на сто доходност.

Причината за подновения натиск върху Гърция са опасенията, че може да се стигне до провал при отпускането на втория кръг спасителни кредити за страната. Това е така заради несъгласието на повечето страни с двустранната договореност за допълнително обезпечение, която са постигнали Финландия и Гърция.

В същото време при другите заплашени от пазарен натиск държави от еврозоната – Португалия, Испания и Италия, се наблюдава спад на премиите. При Испания той е 16 базисни пункта до 361 пункта, а при другите две страни понижението е с по 15 пункта до съответно 1 015 базисни пункта за Португалия и 361 – за Италия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Не можеш, ако можеше Гърция да е фалирала отдавна и щеше да се набуташ, но сега едни добри хора и купуват дълга без да се интересуват от цената, абе мисия Лондон кво да ти кажа, парите нямат значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bondinio
преди 12 години
баси, от къде мога да си купя такива облигации? :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 12 години
Едва ли заложна къща би им заела пари, по добре да дадат на някой Сливенски ром, риска на заложната къща ще бъде по-малък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Тея по-добре да взимат пари от некоя заложна къща, има вероятност лихвата да е по-малка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още