IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021: Новата Европа

Найъл Фъргюсън* се вглежда в бъдещето на Европа и вижда гръцки градинари, германски плажуващи и нов фискален съюз. Добре дошли в новите САЩ!

08:11 | 21.11.11 г. 21
Автор - снимка
Създател
2021: Новата Европа

Великобритания извади късмет. По случайност, защото заради личната вражда между Тони Блеър и Гордън Браун Обединеното кралство не се присъедини към еврозоната, след като лейбъристите дойдоха на власт през 1997. В резултат на това Великобритания бе пощадена от икономическото бедствие, след като финансовата криза удари зоната.

С фискално положение малко по-добро, отколкото на повечето средиземноморски страни, и далеч по-голяма банкова система от всяка друга европейска икономика, Великобритания с еврото щеше да бъде Ирландия на осма степен.

Вместо това, централната банка бе в състояние да преследва агресивно експанзивна политика. Практически нулев основен лихвен процент и девалвация значително смекчиха болката от слабата икономика и позволиха на „Железния канцлер на хазната“ Джордж Озбърн да се възползва от облигационните пазари. По-добра реклама за ползите от националната автономия трудно би могла да се намери.

В началото на управленския мандат на Дейвид Камерън през 2010 г. имаше опасения, че Обединеното кралство може да се разпадне. Но финансовата криза накара шотландците да отстъпят по въпроса за независимостта си. И през 2013 г., в исторически обрат, за какъвто само хардлайнерите на Ulster Unionist Party мечтаеха, избирателите в Република Ирландия предпочетоха да заменят строгостта на СЕЩ с просперитета на Обединеното кралство. Протестантските ирландци отпразнуваха гражданството си в отново обединеното кралство със слогъна: "По-добре британци, отколкото европейци".

Друго нещо, което никой не очакваше през 2011 г., бе развитието в Скандинавия. Вдъхновени от „Истинските финландци“ в Хелзинки, шведите и датчаните, които така и не се присъединиха към еврозоната, отказаха да приемат германското предложение за "разширяване на съюза", за да се спаси Южна Европа. Когато енергичните норвежци предложиха създаването на Северна лига от пет страни, добавяйки и Исландия, всичко си дойде на мястото.

Новата политическа мода не бе особено популярна в Германия, разбира се. За разлика от други страни, от Холандия до Унгария, какъвто и да е вид популистка политика продължава да бъде забранена в Германия. Провали се и опитът да се създаде партия "Истински германци" (Die wahren Deutschen) заради обичайните обвинения в нео-нацизъм.

Поражението на коалицията на Ангела Меркел през 2013 г. не беше особена изненада след германската банкова криза през предходната година. Данъкоплатците въстанаха срещу решението на Меркел за спасяване на Deutsche Bank въпреки факта, че банката даде големи заеми за злополучния Европейския фонд за финансова стабилност именно по повелята на нейното правителство. Германската общественост бе просто просмукана със спасяването на банкерите. А от това спечели "Окупирайте Франкфурт".

Но опозиционната социалдемократическа партия (SPD) по същество се стреми към същата политика, само че с по-проевропейски убеждения. Именно SPD пробута идеята за ревизия на договора, с което бе създадена Европейската служба за финансите и настоя седалището на европейското финансово министерство да бъде във Виена.

Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Само нещо не видях ние къде сме? Или да се сещаме сами: докато гърците копат градинките на германците за 20 евро.час, ние се грижим за техните срещу подслон и храна...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Е, винаги може да се намери време и място за някоя и друга шегичка... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 12 години
Четивото е много забавно , харесва ми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
да, с цялото ми уважение към инвестор - това не е статия за сериозен сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Ха-ха-ха, Найъл Фъргюсън е сънувал розови сънища. Мен най ме трогна пасторалната британска картина:-------------------Англия вече е любима дестинация за китайските преки чуждестранни инвестиции в Европа. А богатите китайци направо са влюбени в своите апартаменти в Челси, да не говорим за техните прекрасни шотландски имоти, където може да се упражняват в стрелба на воля.-------------------Само че си спомних, че тоя сън и ние сме го сънували:-------------------Годината е 2006-та. България вече е любима дестинация за британските преки чуждестранни инвестиции в Европа. А богатите британци направо са влюбени в своите апартаменти в Банско, да не говорим за техните прекрасни каварненски имоти, където може да се упражняват на воля на голф игрищата.-------------------После? После се събудихме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не бяха ли те първи които изгоряха от дълговете.. това явно е цената за висок стандарт без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
g5rova
преди 12 години
bullshit! fantastikata e pylna!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Да де само дето скандинавците няма да се отделят.Великобритания ще излезе от съюз ако се стигне до федерация естествени. Но пък Ирландия - не бих казал. Да не забравяме, че ЕС извади Ирландия от мизерията и спомогна да са в топ 10 като жизнен стандарт в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
buluser
преди 12 години
и аз мога:утре: Манчестър Юнайтед - Бенфика 4:1сряда: Милан - Барселона 1:4четвъртък: синдикатите ще мърморят, че бойко ги е прененбрегналпетък: капка ще го начука на воленв събота: През деня ще е ясно 2-7 С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
тези маи се чудят с какво да си запълнят страниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още