IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки се нуждаят от 9,6 млрд. евро за рекапитализация

Предварителните оценки сочат, че 70-те европейски банки, подложени на стрес тестове, ще трябва да наберат общо 106 млрд. евро

16:38 | 02.12.11 г.
Германските банки се нуждаят от 9,6 млрд. евро за рекапитализация

Германските банки ще трябва да привлекат 9,6 млрд. евро, за да отговорят на изискванията на Европейския съюз за капиталова адекватност от средата на 2012 г., съобщиха пред Ройтерс източници от банковия сектор и от регулаторните органи.

Недостигът на капитал в 5 от големите германски банки - Commerzbank, Deutsche Bank, провинциалните LBBW and NordLB и кооперативната DZ Bank - е вече над очакваните през октомври 5,2 млрд. евро, но е по-малък от онзи, който ще бъде необходим, ако Европейският банков регулатор (European Banking Authority, ЕВА) повиши допълнително капиталовите си изисквания.

Само Commerzbank се очаква да има нужда от 5 млрд. евро, макар че много неща ще зависят от това доколко строго ще бъде упътването на ЕВА за използването на хибридни задължения за запълване на капиталовите празнини, съобщиха източници, близки до кредитната институция.

Очаква се Deutsche Bank да има нужда от около 2,8 млрд. евро, като задържането на печалбата и умерената продажба на активи са най-вероятното разрешение на проблема.

След като проучи основно резултатите от вторите стрес тестове на 70 банки, през следващата седмица се очаква ЕВА да обяви размера на капитала, който всяка от тях трябва да привлече заедно с ръководни принципи за начина, по който трябва да стане това. Предварителните груби оценки сочат обща сума от 106 млрд. евро.

Публикуването на данните за необходимия капитал за привличане ще стане точно преди срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС.

До момента ЕВА държи на крайния срок от 30 юни 2012 г. за постигане на 9% капиталова адекватност от първи ред въпреки натиска от страна на банките за по-голяма снизходителност.

Междувременно банките продължават разпродажбата на активи, които не са свързани с основната им дейност, за да изпълнят 9-процентовото изискване.

Кредитните институции обаче обявиха, че няма да могат да запълнят сериозните финансови празнини и същевременно да продължат да кредитират и без това боледуващите икономики.

Председателят на Надзорния съвет на ЕВА Андреа Ентриа прикани банките да представят планове пред националните си регулатори до 25 декември, в които да посочват как възнамеряват да постигнат изискванията за капиталова адекватност.

Германските банки от частния, публичния и кооперативния сектор изпратиха писмо до Ентриа, в което искат повече време за представяне на плановете, посочвайки 13 януари като краен срок.

В писмен отговор до тях председателят на борда на Надзорния съвет на ЕВА дава признаци, че е готов да им го предостави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още