IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От лагера на Оланд втвърдиха тона преди срещата с Меркел

Новоизбраният президент на Франция трябва да докаже на избирателите си, че държи на обещанията за стимулиране на икономическия растеж, смятат съпартийците му

13:08 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на френската Социалистическа партия Беноа Амон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Говорителят на френската Социалистическа партия Беноа Амон. Снимка: Ройтерс

Представители на френската социалистическа партия заявиха, че строгите икономии тласкат Европейския съюз към икономическа разруха и предупредиха Германия да приеме промените във фискалния пакт, увеличавайки по този начин напрежението няколко дни преди новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд да направи първото си посещение в Берлин, съобщи Ройтерс.

Малко след полагането на президентската си клетва на 15 май Оланд заминава за среща с Меркел, която трябва да покаже до каква степен ще се запазят досегашните отношения между двете държави.

По думите на германския канцлер срещата няма да роди някакви политически решения, а френският президент е съгласен с нея, че това ще бъде просто запознанство между двама души, които не са се срещали досега, и споделяне на мнения за положението в Европа преди срещата на лидерите на Европейския съюз в края на юни.

Но от партията на Оланд, на която може да се наложи да разчита на подкрепа от зелените и крайнолевите, за да управлява, вдигнаха залога и увеличиха напрежението върху новия президент да действа твърдо, охулвайки лидерската роля на Меркел и наблягайки на нуждата от преразглеждане на пакта.

„Тя не може да бъде човекът, решаващ самостоятелно съдбата на Европа на базата на германските интереси“, заяви говорителят на социалистите Беноа Амон по френската телевизия France 3. „Не сме гласували за президент на ЕС, който се нарича госпожа Меркел и който решава съдбата на всички останали“, добави той.

Докато Социалистическата партия се подготвя за изборите на 10 и 17 юни, нараства натискът върху Оланд да говори твърдо в началната част на взаимоотношенията си с Меркел, така че да успее да докаже на избирателите, че Франция възнамерява гледната ѝ точка за мерки в подкрепа на растежа да се чува в Европа.

Към аргументите на социалистите срещу строгите икономии, налагани от Германия, допринасят и политическата несигурност в Гърция, предупредителните сигнали за испанската икономика и приемащата застрашителни размери изборна загуба на консервативната партия на Меркел в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Меркел, която продължава да се ползва с подкрепата у дома, обаче се обявява твърдо срещу идеята за преразглеждане на фискалния пакт, отхвърляйки призивите за икономически стимули и призовавайки партньорите си вместо това да осъществяват структурни промени.

„Заявяваме, и искаме госпожа Меркел да чуе това послание – ще преразгледаме договора, или той няма да бъде ратифициран, толкова е просто“, посочи Амон.

Запитан дали има опасност от сблъсък с Германия, той бе категоричен: „Кой рискува сблъсък, ако не госпожа Меркел, която изтегли датата за ратифицирането на текста в германския парламент и помоли италианците да направят същото?“

Три дни преди Оланд да разкрие състава на своето правителство, в което се очаква премиерският пост да бъде поверен на германофила Жан-Марк Еро, кандидатката за президент на партията от изборите през 2007 г. Сеголен Роаял също се включи в дебата, призовавайки Европейската централна банка да подкрепи растежа.

„Необходимо ли ни е предоговаряне? Това е целта, която преследваме, защото смятаме, че трябва да променим правилата на играта за ЕЦБ в този договор и да въведем инструменти за растеж“, каза Роаял пред френската радиостанция Europe 1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още