IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е осигурила спешна ликвидност за местни банки

От централната банка на страната твърдят, че сумата представлява "незначителна част" от цялото ѝ кредитиране

21:12 | 05.09.12 г.
Испания е осигурила спешна ликвидност за местни банки

Испанската централна банка неочаквано потвърди, че е осигурила спешна ликвидност за местни кредитни институции чрез нетрадиционни инструменти, макар да подчерта, че обемът на финансиране е бил малък, предаде MarketWatch, като се позова на съобщение на финансовата институция.

Съобщението бе направено в отговор на статия, публикувана днес в американското издание Wall Street Journal, в която се изразяват опасения, че испански банки изчерпват възможностите си за предоставяне на гаранции при финансиране от Европейската централна банка.

Вследствие на това испанският банков регулатор изглежда е активирал програмата за Спешно ликвидно подпомагане, която позволява на кредитните институции са заемат средства директно от централната банка на страната, без да се налага да отговарят на относително стриктните изисквания на ЕЦБ за предоставяните гаранции. През юли банките изглежда са получили по програмата около 400 млн. евро.

В съобщението си централната банка уведомява, че ликвидността, осигурена на кредитните институции, които не са могли да наберат средства чрез стандартния механизъм, „представлява незначителна част“ от общото ѝ кредитиране.

Обикновено централните банки не потвърждават, че са използвали програмата за спешно вливане на ликвидност, тъй като механизмът е запазен за ситуации, когато банките са изчерпали всичките си възможности за друг вид финансиране.

Испанската централна банка се опитва също да намали опасенията, предизвикани от статията в американското издание, че правителството наскоро е премахнало ограниченията по лихвите върху депозитите в страната в опит да пресече изтеглянето на средства от кредитните институции.

От банката посочиха, че мярката представлява и опит да бъдат разубедени кредитните институции да не предлагат рискови инвестиции на своите клиенти.

Испанските банки увеличиха предлаганите лихви по депозитите да над 4% само дни, след като ограничението бе премахнато.

Данни на ЕЦБ, публикувани през миналия месец, показаха, че общата сума по депозитите се е понижила с 4,7% в рамките на един месец, достигайки 1,51 трилиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още