IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтичането на капитали от Испания е по-лошо и от това през Азиатската криза

На тримесечна база изтичането на капитали от страната възлиза на 52,3% от БВП, спрямо едва 5% в случая с Италия

16:37 | 04.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговска улица с бутикови магазини в Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговска улица с бутикови магазини в Мадрид. Снимка: Ройтерс

Изтичането на капитали от Испания е по-лошо и от това, което преживя Индонезия – една от най-тежко засегнатите страни по време на азиатската финансова криза в края на 90-те години, коментират анализатори на Nomura, цитирани от CNBC.

На тримесечна база изтичането на капитали от Испания възлиза на 52,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – повече от два пъти наблюдаваното в Индонезия, което по време на пика на азиатската финансова криза достигна 23%, коментира Йенс Нордвиг, директор на отдела за валутни стратегии на Nomura.

Испанците и чуждестранните инвеститори изтеглят парите си от испанските банки, защото състоянието на икономиката се е влошило чувствително през последните месеци. Според Нордвиг без единната валута и подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ) Испания щеше да преживее много сериозна валутна криза.

Искаме да обърнем внимание, че мащабите на явлението, включващо изтегляне на банкови депозити и инвестиции, както от испански граждани, така и от страна на  чуждестранните инвеститори, са изключително притеснителни. Това също така поражда и сериозни опасения за стабилността на банковия сектор и икономическия растеж, посочва Нордвиг.

Според Nomura съществуват много обяснения за ситуацията, включително факта, че дълговата тежест на Испания е по-сериозна от тези на Индонезия по време на Азиатската финансова криза. Не трябва да забравяме и фактът, че европейският валутен съюз позволява  лесното пренасочване на изключително големи финансови потоци.

Данните от Испанската централна банка, използвани в анализа на Nomura, разкриват, че през последното тримесечие чужденците масово са разпродавали испански активи, генерирайки изтичане на капитали възлизащо на 19,4% от БВП на страната.

Също така голям брой испански граждани прехвърлят спестяваният си в чуждестранни банки. Само през последния месец изтичането на капитали, предизвикано от прехвърлянето на депозити извън страната, достигна 16,7% от БВП.

Икономическият екип на Nomura вярва, че Испания няма да може да се справи без цялостен спасителен план, който би включвал по-активна намеса от страна на ЕЦБ на испанския облигационен пазар.

„Мащабите на изтичането на капитали от Испания, което се наблюдава през последните няколко месеца, подкрепя това виждане“, допълва Нордвиг.

Изтичането на капитали показва също, че ситуацията в Испания се влошава значително по-бързо от тази в Италия – страна с доста по-голяма дългова тежест.

„В случая с Италия изтичането на капитали представлява едва 5% от БВП на страната. От Испания изтичането е много по-голямо“, коментира Нордвиг.

Той обръща внимание и на това, че докато депозитите в испанските банки намаляват, в Италия такава тенденция не се забелязва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Гърция и Испания /+Португалия/ е добра комбинация. Винаги съм мислил че не си струва само заради едната Гърция такъв катаклизъм да се преживее. Трябва да се мисли прагматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още