IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес асоциация прогнозира рецесия в Италия и през 2013 г.

От Confindustria предвиждат свиване на икономиката с 2,4% през тази и с 0,6% през следващата година

21:05 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

В последната си икономическа прогноза националната бизнес асоциация Confindustria очаква, че през 2013 г. третата по големина европейска икономика ще се свие с 0,6% вместо с 0,3%, каквато беше първоначалната прогноза на организацията от юни, съобщава Financial Times.

Confindustria потвърждава, че очаква през тази година икономиката на страната да се свие с 2,4% – два пъти повече отколкото прогнозира правителството на премиера Марио Монти. Според бизнес асоциацията италианската икономика ще започне да се възстановява едва през второто тримесечие на 2013 г. 

„Икономическото възстановяване на практика се отлага заради цялостното глобално забавяне“, казва Лука Паолази, главен икономист на организацията, допълвайки, че публикуваният сценарий е „оптимистичен“, тъй като „няма индикатори нито в Италия, нито в еврозоната, които да предполагат, че ще се разминем с рецесията“.

Въпреки че „европейският отговор беше адекватен, като започнем от решенията на ЕС през юни, икономическото забавяне продължава, както в развиващия се свят, така и в еврозоната“, коментира той.

Въпреки тежката ситуация, възможно е на Италия да не се налага да разчита на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, коментира Джорджио Скузини, президент на Confindustria.

Организацията повтори първоначалната си прогноза за това, че Италия ще постигне балансиран бюджет през следващата година. Очакваният от Confindustria нетен структурен дефицит за 2013 г. е 0,2% от БВП вместо прогнозираните през юни 0,4%.

Паолази похвали италианското финансово министерство за това, че е „възприело много интелигентна политика по отношение на облигационните аукциони, продавайки повече краткосрочни ДЦК.“

Според Confindustria през 2012 г. безработицата в страната ще достигне 10,7%, а през 2013 г. - 12,1%. Вероятният пик от 12,5% ще бъде достигнат малко по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още