IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкрепи данъка върху финансовите транзакции

Става въпрос за справедливост - трябва да гарантираме, че цената на кризата е споделена от финансовия сектор, коментира президентът на комисията Барозу

16:46 | 23.10.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) подкрепи плана на 10 европейски страни да въведат данък върху финансовите транзакции, за да се генерират средства за овладяване на дълговата криза, съобщава BBC.

Сред десетте страни са и четирите най-големи икономики в еврозоната - Франция, Германия, Италия и Испания.

Въпросните правителства искат да въведат данъка, въпреки че не успяха да осигурят подкрепа за идеята в целия Европейски съюз (ЕС).

Великобритания изрази особено остра опозиция срещу предложението, тъй като според правителството в Лондон това ще засегне банковата система на Острова особено тежко.

Останалите страни, които се присъединиха към инициативата са Австрия, Белгия, Гърция, Португалия, Словакия и Словения.

„Очарован съм, че 10 страни от общността са заявили готовност да въведат общ данък върху финансовите транзакции“, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. „Данъкът може да генерира милиарди евро приходи в тези трудни времена.“

„Става въпрос за справедливост – трябва да гарантираме, че цената на тази криза е споделена от финансовия сектор вместо единствено от обикновените граждани“, изтъква още Барозу.

Редица други страни изтъкват, че не са срещу данъка по принцип, но че не биха го въвели, докато не бъде възприет в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тавариш Барозу по робинхудски е решил да окраде от всички (и бедни и богати) за да ги даде на банките (които са по-богати и от богатите) под формата на рекапитализации. Само той ще ни оправи! Освен ако не ни оправи края на света предречен за тази година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
И в крайна сметка милиардерите по-богати, а мерките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
шведите хем им казаха че са го пробвали това 80-те години и е имало обратен ефект. Тези пак . Ама и ние в кой съюз или империя не сме попаднали и не сме фалирали че и ЕС да не се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Като ми заговорят за справедливост и след това винаги ми искат пари (защото така било справедливо, да се дадат едни пари).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още