IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: съдбата на Гърция "още не е решена"

Има съмнения, че Гърция е успяла да изпълни всичките си ангажименти досега, коментира германският финансов министър

09:42 | 27.10.12 г. 1
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле продължава да поддържа натиска над Гърция, заявявайки, че страната трябва да положи още много усилия и че "съдбата й още не е решена", съобщава Франс прес.

"Искаме Гърция да остане в еврозоната. Но Гърция има още много работа. Нищо още не е решено", заяви Шойбле в интервю за германската телевизия ZDF, части от което бяха излъчени вчера.

"Има съмнения, че Гърция е успяла да изпълни всичките си ангажименти досега. Тези съмнения трябва да бъдат премахнати в бъдеще", допълни той.

В сряда Шойбле отрече да има нещо ново по споразумението с тройката кредитори - Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният Валутен фонд, след като гръцкият министър на финансите побърза да обяви постигане на съгласие.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви пред местния парламент в сряда, че двугодишната отсрочка за Гърция вече е гарантирана. Няколко високопоставени представители от еврозоната обаче, включително президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, заявиха, че не са чували за подобно развитие.

Ако споразумение с Атина бъде постигнато навреме, решението за отпускане на допълнителни средства може да бъде взето на следващата среща на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември.

Също вчера пожелал анонимност високопоставен представител от еврозоната заяви, че Гърция изостава от поетите ангажименти и няма да понижи дъговото си бреме до 120% от БВП през 2020 г., както беше предвидено. Той прогнозира, че при най-оптимистичния сценарий до 2020 г. страната ще понижи дълговото си бреме до 136% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
O donner wetter ... Deutshe Golden zuruck gecommenn in stratosferren ....Вместо да говори глупости ,всъщност да замазва очите на пресата ,да си види наличностите в трезорите на ФЕД ,да не се окаже златния суап затвор за по 40-50 години ,че както са почнали да съдят банкери... А и нека да каже колко е експозицията на Бундесбанк в гръцки дълг и кога най-после ще е готова да отпише загубите ,че да си мине на драхмата ,стига е затъвала и живяла на подаяния Гърция . Ама тя тая работа с експозицията и Франция има да сърба ,че и със социализъм наедно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още