IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесратът призова германското правителство да затегне правилата за фракинга

С резолюция, предложена от опозиционните партии, се иска разрешителните за хидравлично разбиване да се издават само при липса на рискове за водоснабдяването

12:28 | 02.02.13 г. 2
<p>
	През ноември пред Европейския парламент бяха проведени демострации срещу фракинга. Снимка: Архив Ройтерс</p>

През ноември пред Европейския парламент бяха проведени демострации срещу фракинга. Снимка: Архив Ройтерс

Бундесратът, горната камара на германския парламент, в която са представени 16-те провинци на страната, прие резолюция, с която призовава правителството на канцлера Ангела Меркел да затегне правилата за спорния метод хидравлично разбиване за добиване на шистов газ, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Фракингът (хидравлично разбиване) представлява технология за извличане на газ от скални пластове, при която се използва "коктейл от химикали, пясък и вода под високо налягане". Бундесратът призовава в резолюцията си да се направи оценка на последиците за околната среда от хидравличното разбиване и да се проведе общонародно допитване, преди да се започне прилагането на метода.

Резолюцията беше предложена от провинциите, ръководени от опозицията във федералния парламент (социалдемократите и Зелените). Германия засега няма национални правила за фракинга и всяка провинция решава сама дали да издаде разрешително. В последно време провинциите обаче спряха да издават документи от този тип.

Разрешителните за фракинг, издавани от отделните провинции, да се отпускат само ако стане абсолютно ясно, че няма рискове за водоснабдяването, се посочва в резолюцията.

В САЩ фракингът доведе до истински взрив в добива на шистов газ и направи страната по-малко зависима от газови доставки. Това промени световната карта на газовите потоци.

Германия може да добива само 14% от природния газ, който потребява и шистовият газ може да й помогне да бъде по-енергийно независима.

Германският федерален институт за геоложки науки и природни ресурси прогнозира, че чрез фракинг могат да бъдат добити между 0,7 трилиона и 2,3 трилиона кубически метра газ, като по-голямата част от тези количества се намират в северните германски равнини.

Някои други европейски страни, в това число Украйна, Великобритания и Полша също започнаха да проучват възможностите за добив на шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
meto76
преди 11 години
В САЩ фракингът доведе до истински взрив в добива на шистов газ и направи страната по-малко зависима от газови доставки. Грешите САЩ изнасят природен газ.Те са изцяло независими от вноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Браво на швабите :) Дойче юбер алес, другото го смятат за шмекерлъци или ала-бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още