IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании ще инвестират $2 млрд. в добив на шистов газ

Пекин е предоставил лицензи за добив на шистов газ на 16 местни компании в 19 региона

10:17 | 22.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда за добив на шистов газ в област Ланджоу, провинция Съчуан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда за добив на шистов газ в област Ланджоу, провинция Съчуан. Снимка: Ройтерс

Китай ускорява усилията си за разработване на нови находища с шистов газ в опит да задоволи нарастващото енергийно потребление в страната, съобщава BBC.

На 16 местни компании Пекин е предоставил лицензи за добив на шистов газ в 19 региона.

Инвеститорите са обещали да вложат в проучвания и добив от въпросните находища 12,8 млрд. юана (2 млрд. долара), се посочва в изявление на китайското министерство на земята и ресурсите.

През последните години енергийното потребление в Китай нараства на фона на продължаващата икономическа експанзия. Страната вече е най-големият енергиен потребител в света.

Китай обаче е принуден да разчита главно на вносна енергия и енергийни суровини и това прави страната зависима от пазарите и движението на цените. Ето защо Пекин се опитва да намери нови енергийни източници.

По оценка на министерството страната разполага с около 25 трлн. кубически метра шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Новината е добра.Дори ние да не вадим шистов газ щом е евтин може да го купуваме. А от там Газпром ще не ще ще сваля цените ако иска да продава. Т.е. не е нужно да отровим Добруджа за да се възползваме от евтини ресурси на европейския и световен пазар. Това, което е необходимо е конектор и терминал за втечнен газ в Гърция, който да е с резервиран капацитет за БГ.Мисля, че определено бихме могли да договорим подобно нещо. А след това дали ще копуваме Катарски газ или американски шистов газ или руски на намалени цени е без значение. Важно е да има диверсификация. Виж с петрола е доста по зле положението тъй като единствената ни рафинерия и целия внос е в руски ръце. Единствената опция там е да внасяме румънски бензини от техните рафинерии. Обаче за това трябва да се премахнат редица спънки, които нарочно ги има в момента, в законите и наредбите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още