IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата може да поиска независима проверка за пране на пари в Кипър

Комитет към Съвета на ЕС е оценил положително законодателството на страната, но еврогрупата може да поиска проверка на прилагането на правната рамка

21:02 | 06.02.13 г.
Еврогрупата може да поиска независима проверка за пране на пари в Кипър

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще обсъдят в понеделник предложението на кипърските власти да поръчат независим доклад дали страната е в съответствие с международното законодателство за прането на пари, съобщи високопоставен представител на Европейския съюз (ЕС), цитиран от Ройтерс.

Докладът вероятно ще даде някои отговори на опасенията на Германия и други държави, че Кипър, който официално поиска спасителна помощ от европейските си партньори, е данъчно убежище за руски олигарси.

Според източника на агенцията вече има един положителен доклад по отношение на кипърското законодателство от комитета срещу прането на пари към Съвета на ЕС. Новият документ обаче вероятно ще се съсредоточи върху действителното прилагане на правната рамка.

Еврогрупата ще проведе среща в понеделник, за да направи преглед на напредъка на преговорите за помощта за Кипър, чиито банки пострадаха тежко след преструктурирането на гръцкия дълг.

Предстои финансовите министри на държавите от еврозоната да вземат окончателно решение за отпускането на финансовата помощ. Очаква се това да стане най-рано през март заради предстоящите избори в страната в края на този месец.

Еврогрупата изчаква резултатите от вота, за да види дали сегашният президент Димитрис Христофиас ще запази поста си, или ще отстъпи на опозиционния кандидат. Христофиас зае твърда позиция в преговорите за спасителната помощ и не е склонен да прави големи отстъпки в замяна на финансирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още