IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия и Португалия ще получат повече време за изплащането на спасителните заеми

ЕЦБ, ЕК и МВФ обсъждат да дадат на страните още 7 години за изплащането на спасителните заеми, за да им помогнат да се върнат на пазарите

21:12 | 11.04.13 г.
Ирландия и Португалия ще получат повече време за изплащането на спасителните заеми

Финансовите министри на държавите от еврозоната вероятно ще дадат повече време на Ирландия и Португалия да изплатят заемите към Европейския съюз, за да помогнат на страните да се върнат на пазарите, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Ройтерс.

Въпросът ще бъде обсъден на срещата на финансовите министри утре.

Ирландия и Португалия изгубиха достъпа си до пазарите през 2010 и 2011 г. и взеха спешни спасителни заеми от европейските си партньори, припомня информационната агенция. Плановете са Ирландия да започне отново да се финансира чрез пазарите още от тази година, а Португалия – от следващата.

“Трябва да гледаме положително на намерението да удължим срока за изплащането на заемите за Португалия и Ирландия”, коментира Диселблум на пресконференция.

Наскоро Лисабон определи сегашния погасителен план като “невъзможен” и заслужава да получи отсрочка заради тежката икономическа ситуация и бюджетните икономии. Португалският външен министър Пауло Порташ подчерта, че удължаването на срока за изплащането на заема е жизнено важно за страната му.

Йерун Диселблум уточни, че Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ) обсъждат да дадат допълнителни 7 години за изплащането на отпуснатите спасителни заеми. Той изрази надежда, че финансовите министри на държавите от еврозоната ще успеят да финализират споразумението утре.

Междувременно премиерът на Финландия Юрки Катайнен оцени положително усилията на Португалия и коментира, че страната е положила впечатляващи усилия да реформира икономиката и финансите, заради което заслужава да бъде подпомогната от европейските й партньори.

Диселблум каза още, че “смислено възстановяване” на еврозоната не може да се очаква и тази година, въпреки че има признаци на раздвижване и вероятно ще се сложи край на рецесията към края на годината. Той подчерта, че ще се задълбочат разликите между отделните държави-членки на еврозоната.

Според него Испания ще поднесе най-голямата изненада и ще започне бързо да се възстановява.” Испания има потенциала да се превърне в един от икономическите двигатели на еврозоната. Аз не бих се изненадал, ако Испания започне да се възстановява уверено”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още