IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се отказва от „голяма базука“, подпомагаща кредитирането

Във финансовата институция вече смятат за по-важна ревизията на балансите на 140 банки от еврозоната, започваща през есента

13:24 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ се отказва от „голяма базука“, подпомагаща кредитирането

Проверката ще бъде последвана от стрес тестове, извършени от Европейския банков регулатор през май или юни 2014 г.

Промяната във виждането за причините за кредитния срив при малките и средните предприятия доближава ЕЦБ до гледната точка на германската Бундесбанк, която отдавна изразява скептицизъм за ролята на която и да било централна банка в подпомагане на достъпа до финансиране на дребния бизнес заради опасения от разрушаване на пазара и от насърчаване на неподходящото разпределение на кредитните ресурси на банките.

През миналия месец президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че финансовата институция консултира Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия за инициативи, които да подпомогнат един действен пазар на ценни книжа, обезпечени с активи и използвани като гаранция по заеми от страна на банките.

Имаше опасения, особено в Германия, че ЕЦБ може да обмисля изкупуването на купища задължения на малки и средни предприятия, макар тя никога да не е обявявала, че ще предприеме подобни действия.

Междувременно германското правителство приключи с уточняването на подробностите по собственото си споразумения с Испания за отпускане на около 1 млрд. евро, с които да бъде подпомогнато кредитирането на малкия и средния бизнес, при нива на лихвените проценти, равни на германските.

Сделката ще позволи на германската държавна банка за развитие KfW да отпусне 800 млн. евро на испанския си еквивалент ICO, чрез които да бъдат осигурени ликвидност и капитал за малките и средни предприятия при по-ниски лихви от тези, при които те могат да заемат на испанския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Колко лесно се "водят" хората - от къде тръгва идеята за създаване на ЕС->ЕЦБ и до къде стигна:разходите за заемане на средства на малките и средните компании на испанската и италианската икономики, се повишават до нива, които те не са в състояние да си позволят, докато лихвите, плащани от германските им конкуренти, са рекордно ниски, отразявайки лихвените проценти на ЕЦБ (ЕС). - искам сега някой да обясни, че горното е грешка, после ще го питам защо сгрешилите не са наказани! :))) - и кога се изгражда система в която правилата да не са строги за "Ръководителите" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още