IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Франция е в тревожна ситуация

Френският финансов министър разкритикува политиките на фискална консолидация и икономии

10:09 | 22.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Франция е в тревожна ситуация, коментира пред CNBC финансовият министър на страната Пиер Московиси.

Въпреки констатацията му обаче той очаква икономическият растеж да се възстанови през второто полугодие, тъй като стимулите за създаване на нови работни места започват да дават резултат.

„Ние сме в рецесия, страната ни е обзета от стагнация“, коментира Московиси. „Когато гледам данните, виждам, че сме в ситуация, която е тревожна. Аз съм финансов министър и се боря с тази ситуация. Ако сравняваме ситуацията с еврозоната обаче, ние сме в по-добра форма“, каза още той.

През първото тримесечие на 2013 г. икономиката на Франция се сви с 0,2%. За второто тримесечие на годината централната банка очаква ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,2%.

Европейските власти обвиняват често Франция в бавно прилагане на реформи, но Пиер Московиси отхвърля тези констатации.

„През второто полугодие ние ще имаме позитивен растеж, така че икономиката на Франция се подобрява. Ние правим реформи – реформираме пазара на труда, конкурентоспособността, пенсионната система, помагаме също на компаниите и на местните власти да инвестират в бъдещето. На правилния път сме“, коментира френският финансов министър.

Той разкритикува политиките на фискална консолидация и икономии, които се подкрепят от Германия. По думите му съкращенията на разходите са безполезни, ако не са в съчетание с програми, насърчаващи растежа.

„Някои държави все още вярват, че бъдещето принадлежи на мерките за икономии. Ние не вярваме в това. Приоритет в краткосрочен план определено трябва да са работните места и растежът. Трябва да консолидираме бюджета в средносрочен план, а това не е възможно без икономически растеж“, заключи Московиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Положението е много натопорчено, не само на Франция, вервайте ми... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Абе Боже! Какъв растеж без пазари?!!! Западният капитализъм се е развил, завоювайки и експлоатирайки нови територии, развивайки пазар за стоките си там, а сега тези бивши колонии не само, че са бивши, сиреч не дават без кинти суровини и стоки, а самите те търсят пазар за стоките, които държави като Франция са ги научили да произвеждат. Останаха за смукане няколко гърчави коптора като България и Румъния, ама явно не стига! хехеЗападът винаги се е спасявал чрез завладяване на нови пазари. Това е процес, при който първо завладяваш една територия и население, после инвестираш там, за да създадеш условия за търсене на стоки и блага, които произвеждаш, после експлоатираш новосъздадения пазар. Някой може ли да покаже накъде ще се развива следващият кръг от капиталистическата експанзия на страни като Франция, Англия и Германия? И как точно, с какви средства? С оръжие? Остана само Африка, ама там май никой не е успял да възпита у местното население някаква форма на пазарно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още