IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция сваля ДДС на хранителни продукти и напитки в заведенията и хотелите

Ставката, която се очаква да съживи туризма, спада от 23% на 13%, като не се отнася за алкохола

20:26 | 31.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция сваля ДДС на хранителни продукти и напитки в заведенията и хотелите

В Гърция свалят ДДС на хранителни продукти и напитки в заведенията и хотелите. Очаква се ставките да паднат в рамките на 10 процентни пункта.

Намалението е от 23% на 13%, както беше преди три години. По-високата ставка на ДДС затвори хиляди таверни, ресторанти и места за бърза закуска. Безработицата се повиши, скочи и инфлацията.

Сега правителството отново се споразумя с кредиторите да върне по-ниската ставка на ДДС, за да съживи туризма. Очаква се от утре крайните цени за клиентите да паднат поне с 10%. Ставката е диференцирана и от нея се изключва алкохолът.

От днес собствениците на таверни, закусвални, ресторанти вече рекламират по-ниски цени на храни и безалкохолни. Намаляването на ДДС ще се почувства по-слабо при чуждестранните туристи, които ползват пакета нощувка и храна в хотелите, защото и досега само 10% от услугите там бяха с по-висок данък.

Опозицията и туристическият бранш, които три години водиха истинска война за намаляване на ДДС, изразиха частично удовлетворение. Според тях това трябваше да се случи много преди началото на туристическия сезон. Опозицията търси отговорните за тази неуспешна мярка, която за три години затвори бизнеса на хиляди гърци.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
hagan
преди 10 години
аз не мога да разбера имат дефицит не достигат 11 милиарда искат да им опростят дългове наново и намаляват данъците от горе на това тоест си намаляват приходите каква е тази ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Ау, то там толкова са надути цените, че 10 повече или по-малко е все тази...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още