IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бебешките храни вкиснаха резултатите на Danone

Акцията за изтегляне на млечни продукти в Азия смалява приходите, маржа и паричния поток и усложнява постигането на финансовите цели за 2013 г.

16:30 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изтеглянето на млечни продукти за бебета от мрежата доведе до спад на продажбите на детски храни на компанията с 13% през третото тримесечие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изтеглянето на млечни продукти за бебета от мрежата доведе до спад на продажбите на детски храни на компанията с 13% през третото тримесечие. Снимка: Ройтерс

Френският производител на храни и напитки Danone отчита по-слаби финансови резултати през третото тримесечие, след като компанията трябваше да изтегли млечни продукти за деца заради опасения, че са заразени с бактерия, предизвикваща ботулизъм, предаде Ройтерс.

Акцията за изтеглянето на продуктите смалява приходите, маржа и паричния поток и усложнява постигането на финансовите цели за 2013 г. След това сравнително слабо тримесечие базираният в Париж концерн очаква в най-добрия случай ръст на приходите от 5%, но той може да бъде и в размер на 4,5 на сто.

Danone се опитва да се наложи в Азия с водите и храните си за бебета, но усилията на компанията това лято бяха спънати, тъй като новозеландската компания за млечни продукти Fonterra, която е доставчик на французите, изтегли бебешко мляко заради опасения, че продуктът е заразен с бактерия, предизвикваща ботулизъм. Тестовете по-късно показаха, че най-вероятно притесненията са били напразни.

Изтеглянето обаче доведе до спад на продажбите на детски храни на компанията с 13 процента през третото тримесечие.

Още през август производителят на киселото мляко Activia и на водата Evian заяви, че акцията няма да се отрази на годишните цели. Досега обаче прогнозата бе за ръст от поне 5%. Сега това е максималният растеж, на който френският концерн се надява.

Danone вече започна да съживява продажбите си в региона. Въпреки че първите резултати вече са налице, компанията отбеляза, че тази мярка вероятно ще намали с 350 милиона евро годишните ѝ приходи и понижи прогнозата си за целевия си растеж за тази година.

Освен това производителят на Actimel и Activia е изправен в Китай пред обвинения за даване на подкупи. Затова и компанията ще предприеме промени в управлението на засегнатото подразделение в Китай.

През третото тримесечие растежът на приходите е доста под целевия интервал и е в размер на 4,2% на коригирана база. Общите продажби възлизат на близо 5,3 милиарда евро. В подразделението за бебешки храни приходите са спаднали рязко с 8,6% до 924 милиона евро. През предходните тримесечия преди всичко търсенето в Китай помогна на компанията да постигне двуцифрен ръст и да балансира спадащите приходи в Европа.

През днешния ден акциите на Danone поевтиняха с 5% до 50,30 евро за лот – най-ниското ниво от февруари насам. 

Вижте още в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още