IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел дава Берлин на съд

ЕК обвинява Федералната република по два случая – заради структурата на жп превозвача Deutsche Bahn и заради държавна помощ за Deutsche Post

20:29 | 20.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Брюксел дава Берлин на съд

След продължителни спорове  Европейската Комисия изправя Германия пред Съда на Европейските общности заради структурата на концерна Deutsche Bahn. Федералната република не е сигурна, че постъпленията от данъците за поддържане на железопътна мрежа не се харчат и за пътнически и товарни превози, съобщиха властите в Брюксел в сряда. Това може да означава, че с държавни пари превозвачът може да си е осигурил несправедливо предимство пред конкурентите си.

За бившото държавно предприятие  Deutsche Post се прилагат специални правила. Те трябва да помогнат на пощата да осигурят пенсионните плащания към бивши служители. Държавата не само е предоставила пари за тази цел, но също така е позволила увеличение на регулираните със закон цени на писмата. Според становището на ЕК компенсациите за  Deutsche Post са твърде щедри. Компанията е получила по този начин несправедливо предимство пред конкурентите си.

По-конкретно Брюксел и Берлин спорят за това, за кои бизнес области ще се отнасят възстановените средства. Докато Германия визира само пощенските услуги, като например продажба на рекламни писма или продажбата на пощенски марки и пликове, Европейската комисия има предвид и доставките на бизнес пратки. Със съдебния си иск сега Брюксел иска да ускори евентуалното плащане на глобите. Според предишния доклад от Комисията сумата може да е между 500 млн. до 1 млрд. евро.

Решението на комисията не означава, че германската пощенска компания ще бъде задължена да плати допълнителна глоба.  Deutsche Post ще потърси правна помощ срещу първоначалното решение на комисията - както и федералното правителство. То заяви, че засега "няма общо разбиране" с ЕК за сумата, която пощата трябва да върне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
върви по ПЛАН!! мазало е за маймуните, не за другите... - ти все се слагаш от маймунска позиция като разсъждаваш - що така ?? - аз заемам направо другата позиция , че ми е по-лесно и по-по-най ми идва отвътре ;))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
*** мазалото стана този ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Явно се следи да има необходимото к-во "недоволни"... за да им се предложи промянаТА, щото иначе няма да има повод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ЗНачи за Дания може държавна подкрепа на медиите а в Германия неможе държавна подкрепа на пощата? Нещо границите започнаха съвсем да се размиват и ще се появят недоволни от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Значи суверинитета да решаваш сам е толкова вреден, че маймуните ще са принудени щастливо да се оттърват от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още