IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell предупреди за по-ниска печалба през последното тримесечие

По-високи разходи за проучвания, проблеми със сигурността в Нигерия и операции по поддръжката са се отразили на производството на петрол и газ

11:41 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shell предупреди за по-ниска печалба през последното тримесечие

Петролния гигант Royal Dutch Shell отправи предупреждение относно печалбата си за последното тримесечие на 2013 г., съобщава ВВС. Официалните резултати ще бъдат обявени на 30 януари. Акциите на Royal Dutch Shell спадат с 4% в началото на днешната търговия в Лондон. 

„Резултатите за четвъртото тримесечие се очаква да бъдат значително по-ниски от последните нива на рентабилност“, се казва в изявление на компанията. Тя очаква печалбата за тримесечието да бъде около 2,2 млрд. долара (след разходи за отписвания за 700 млн.), а тази за цялата 2013 г. -16,8 млрд. (-38%)

„Представянето ни през миналата година не е това, което очаквах. Фокусът ни ще бъде върху подобряване на финансовите резултати, по-добра ефективнсост на капитала и засилване на оперативното представяне и изпълнението на проекти“, коментира главният изпълнителен директор Бен ван Бойрден.

Печалбата на Shell през последното тримесечие е била засегната от различни фактори, сред които по-високи разходи за проучвания, проблеми със сигурността в Нигерия и операции по поддръжката, които са се отразили на производството на петрол и газ. Слабият австралийски долар също е повлиял на печалбата.

По-рано през седмицата Shell  разкри плановете си за продажба на някои от своите инвестиции в петролни залежи в Северно море. Миналата година компанията започна да разпродава някои свои вложения в американската индистрия за шистов газ. През декември англо-холандската компания отмени проект за 20 млрд. долара за строеж на завод за добив на газ в Луизиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още