IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Easyjet под натиск въпреки покачващите се приходи

Инвеститорите очакват по-висока годишна печалба от сега заявения диапазон

18:09 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Easyjet под натиск въпреки покачващите се приходи

След ръст на приходите през третото тримесечие на фискалната си година с 8,6% до 1,240 млрд. британски паунда Easyjet очаква по-висока печалба за цялата година. Въпреки политическите сътресения в Израел, Египет и Украйна авиокомпанията очаква печалбата преди данъци за годината да нарасне с 19%, пише The Wall Street Journal.

„easyJet отново реализира силно представяне през третото тримесечие, превозвайки 17,9 милиона пасажери и отбелязвайки 8,6% ръст на приходите. Ще продължим да инвестираме в изграждането на водеща мрежа и в същото време да се опитваме да привлечем нови пътници, запазвайки ниските си цени и реализирайки възвръщаемост и печеливш ръст за акционерите“, коментира изпълнителният директор на easyJet Каролин Маккол.
 
Приходът от едно място е нараснал с 2,7% при постоянна валута, или с 1,7% на отчетна база до 62,47 британски лири за място въпреки по-малко благоприятната оперативна среда и значителното повишаване на капацитета на easyJet на летище "Гетуик". Ръстът се дължи най-вече на активните дни около Великден, попадащи в третото тримесечие на финансовата година, както и на продължителните онлайн инициативи и маркетингови активности за периода. 

Разходът за място, изключвайки горивата, е нараснал с 1% при постоянна валута, или е намалял с 1,3% на отчетна база, подобрявайки очакванията, представени през май. Увеличението при постоянна валута се дължи на повишението на летищните такси на регулирани летища, особено в Италия, заедно с планирани годишни разходи за поддръжка и лизинг.

Същевременно капацитетът на авиокомпанията нараства с 6,8% за тримесечието, обусловен най-вече от 16% ръст на капацитета на летище "Гетуик" главно заради придобиването на слотове на авиокомпания Flybe, както и от 7% ръст на летище "Рим Фиумичино". Слотът е кратък времеви период, даден от въздушното диспечерство, през който даден самолет трябва да излети.

Превозените пътници за периода са с 9,4% повече, достигайки 17,9 милиона. Същевременно факторът „затовареност на полетите“ се повишава с 2,2% до 90,4%.

„Със 77% вече резервирани места през втората половина на годината, еasyJet очаква годишната печалба преди данъци да бъде между 545 - 570 млн. лири в сравнение с 478 млн. лири през миналата финансова година, при условие, че няма значителни прекъсвания в дейността. Тази очаквана печалба включва събитията, влияещи на пазарите в Израел, Египет и Москва“, казва още Маккол.

Инвеститорите обаче не възнаградиха представянето, защото консенсусната им оценка за годишната печалба е над прогнозирания диапазон, пише още WSJ. В началото на сесията акциите се свиха с над 8%, но с течение на търговията неутрализираха част от спада до -4,4%.

Повече за бизнеса на нискотарифните авиокомпании вижте в материала на Bloomberg:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още