IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Брюксел ще води политически разговори с държавите от региона заради амбициите им да навлязат на руския пазар на храни

09:33 | 12.08.14 г. 80
Автор - снимка
Редактор
ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Европейският съюз (ЕС) планира да проведе разговори с латиноамериканските страни, за да ги убеди да не се възползват от блокирания износ на селскостопански продукти от Европа към Русия, пише FT, като се позовава на високопоставени длъжностни лица.

Изданието припомня, че Русия забрани вноса на хранителни продукти от ЕС и САЩ миналата седмица в отговор на наложените санкции. В момента Москва ухажва държавите от Латинска Америка и други страни за алтернативни доставки.

Някои държави и търговски групи вече заявиха, че ответните мерки на Русия им предлагат неочаквана възможност.

Бразилия много бързо издаде разрешителни на около 90 завода за месо и месни продукти за износ на пилешко, телешко и свинско месо за Русия. Чили пък изглежда ще бъде най-облагодетелстваната държава от руското ембарго върху износа на риба и рибни продукти от Европа.

Бразилия смята, че ще може да засили и износа си на царевица и соя на Русия.

Вълнението в селскостопанския сектор в Латинска Америка предизвиква безпокойство у Брюксел. “Ще говорим със страните, които биха могли да заменят нашия износ, и ще им покажем, че очакваме от тях да не се възползват несправедливо от сегашната ситуация”, коментира един от източниците на изданието.

Друг представител на ЕС заявява, че преговорите ще бъдат политически, като стремежът е да се подчертае значението на международното обединение на фона на ситуацията в Украйна, отколкото да се предявяват правни възражения срещу износа на хранителни продукти за Русия.

ЕС обяви дипломатическия протест на фона на представянето на подготовката на мерките за подпомагане на земеделски стопани, засегнати от руската забрана. Първи помощ ще получат производителите на праскови и нектарини, чиято дейност пострада и заради лошото време.

ЕС заяви също, че ще увеличи средствата на разположение за промоция на плодове.

В четвъртък ще се проведе и спешна среща на агроексперти от всички членки на блока, на която ще бъде подготвен по-детайлен отговор на руското ембарго. В момента регулаторите оценяват въздействието на санкциите върху отделните подсектори на земеделието и продукт по продукт, пише euractiv.com.

Еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош прекъсна традиционната за август почивка на Еврокомисията, за да идентифицира алтернативни пазари. Чолош е уверен, че такива могат да бъдат намерени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

60
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Украйна е жертва на този сблъсък м/у щатите и русия. Ситуацията в държавата се утежнява изключително от обстоятелството, че обществото на украинците се намира в тежък вътрешен конфликт и някаква фаза на разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Не виждам някакви съществени разлики, в начина по който путин разглежда Украйна и този по който, това правят щатите или ЕС. Всеки от тези субекти гледа на Украйна като зона на влияние (колкото по-сериозно влияние , толкова по-добре). Даже да оставим на страна разговора за генезиса на тази държава (вкл. кой на какво има право по отношение на нея и от къде произтича това право), смятам, че можем да констатираме няколко обективни положения: Не съм чувал някой да е отменял борбата за надмощие, като принцип, който движи световните процеси. Ето защо щатите/нато се опитват да се настанят в Украйна, а руснаците с основание разглеждат като заплаха, разширяването до самите им граници на една враждебна им , военна организация, както и перспективите да се неутрализира стратегическия им, сдържащ военен потенциал и откриващите се в последствие възможности за инвазия на тяхна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Лесов , единственият конкурентен продукт който русия изнася са суровини под всякаква форма . Та най големият глобален купувач на тези суровини са пак ЕС и САЩ и те диктуват цените им . Давам пример за титана - Боинг и Ербъс са най големите глобални купувачи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
Хъм , по принцип си прав - ако мислим като Путин който разглежда Украйна като задния си джоб и смята че има исконни права да определя каква ще е политиката на тая държава . Ми ако няма това право ? По тая логика Турция можеше да нападне България щото Бг решиха да съм към ЕС ,а не към османската доктрина на Ердоган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 1
Lesov
преди 9 години
Само дето нещата не са както преди...има много пазари, Русия не е изолирана като преди...бая нации недолюбват САШ.. тепърва предстоят да се случват много интересни неща... и дата не си мисли че всичко това не е проиграно и премислено...всички тези споразумения между китай и русия са планирани от много години. и на двата лагера им е ясно , че се изисква много дълго време да бутнат петролдолара и сащ..но това време започва... лошото е че продажните ЕС политици (много по-продажни от нашите) не им пука за поданиците и ние ще платим сметката. БГ за пореден път ще е в лагера на губещите и за това сме си виновни само ние...по страхлив и безволев човек от българина няма. Предал е всичките си национални герой..това е истината колкото и гадно да ни звучи...генетичния материал + външната намеса явно..Потвърждение за определението ми за българина ще получиш на изборите октомври..А за ЕС ще предстоят интересни времена, след 2-3 месеца когато започва зимата... (немзите не ги брой те си имат СП)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Абсолютно прав си за зъбенето и акъла. Това което казвам, е че с едно париране на здържащия им военен капаците (т.е. нато в украйна), рашъните няма да имат и нано секунда на разположение да пробват да си "съберат акъла" ;) От такава гледна точка според мен бяха оставени без алтернатива, за реакцията си на развоя на събитията в украйна и това е ирелевантно с принципното положение дали са си направили изводите от грешките със ссср ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 9 години
Само дето конкурентоспособноста на една нация не се измерва в стратегически военен потенциал . Само със зъбене не става :) трябва и акъл . Надявах се това да са го осъзнали Руснаците след ерата на СССР ама не би .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Не съм съвсем на същата позиция, че едни бази на нато в украйна предоставят на путин, тези възможности , за които говориш. Даже може да се каже , че съм на точно обратното мнение: мисля, че ако руснаците загубят сдържащия стратегически военен потенциал с тях е свършено, мериканци и чайници ще ги прегазят без да се бавят и замислят, респективно разговорите за икономическо развитие и цивилизационни проекти стават безпредметни. Но ... той живота за това е интересен, защото бъдещето крие неизвестни и защото има хора на различни мнения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
Естествено че Китай нямаше да е това без САЩ . Но могли китайците (елита им) , увъртялисе около най-големия пазар в света и донесли благосъстояние на народа си ! И Путин беше на път да го направи същото ако не беше тръгнал да си играе на СССР 2 ама толкоз им е акъла на руснаците . Сега ще имат цветущата възможност да си играят на империя отново , вероятно резултата ще подобен на СССР 1 - поне не виждам да има нещо различно в мислите и действията им . Дет съ вика - ша настъпят мотиката агейн :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
тя само едната има потенциал, според мен. Но то вкус приятел няма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още