IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия гарантира реверсивните доставки на газ за Украйна

И при намалени доставки от Русия Братислава няма да намалява потока към Украйна

17:47 | 16.11.14 г.
Словакия гарантира реверсивните доставки на газ за Украйна

Словакия е гарантирала, че ще продължи да доставя природен газ през реверсивните газови връзки с Украйна, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Това е станало по време на среща между словашкия президент Андрей Киска и украинския му колега Петро Порошенко.

Украйна получава между 27 и 30 млн. куб. метра природен газ на ден чрез реверсивните връзки между двете страни. Доставките започнаха на 2 септември след като газовите оператори на двете страни - Укртрансгазом" на Украйна и Eustream на Словакия, подписаха споразумение. 

Договорено беше доставката на 6,4 млрд. куб. метра природен газ годишно. 

Независимо от намаляването на доставките от Русия Словакия няма да намалява тези количества, договориха се президентите на двете страни.

„Словакия гарантира, че ще съблюдава реверса на газа. Украйна иска да създаде газов хъб”, коментира в социалните мрежи прессекретарят на украинския президент Святослав Цеголко.

В момента в Братислава се провежда среща на държавните глави на страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия). На нея като гост е поканен и украинският президент Петро Порошенко.

Припомняме, че Украйна получава природен газ от Унгария, Словакия и Полша след като "Газпром" спря доставките заради неуточнените задължения на "Нафтогаз", както и заради спор за цената на суровината. В края на октомври ЕС, Украйна и Русия успяха да договорят "зимните доставки" на природен газ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още