IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия достигна рекордно ниски нива

Нивото на безработица в страната се понижи до 6,5%, което е най-ниското от близо две десетилетия

13:11 | 29.01.15 г. 3
<p>
	Германците имат причина да се радват - икономическите данни за страната им непрестанно поднасят положителни изненади. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германците имат причина да се радват - икономическите данни за страната им непрестанно поднасят положителни изненади. Снимка: Ройтерс

Германия продължава да се радва на процъфтяващ трудов пазар през януари, показаха публикувани във вторник данни, цитирани от WBP Online.

Пазарът на труда във водещата икономика в еврозоната започна новата година с летящ старт. Броят на безработните в страната продължи да спада за четвърти пореден месец през януари, като общият процент на безработицата достигна рекордно ниски нива.

В доклада от четвъртък германското Федерално бюро по статистика заяви, че броят на безработните е спаднал с 9 000, отчетено според сезонната заетост, при очаквания за спад с 10 000.

През декември броят на безработните се понижи с ревизираните 25 000, с което значително надмина очаквания спад от 5 000.

Ревизираните данни за нивото на безработицата достигнаха 6,5%, което е най-ниското ниво за повече от две десетилетия. Данните за декември бяха ревизирани леко нагоре до 6,6%.

След като двигателят на еврозоната избегна рецесия на косъм в средата на 2014 г., възстановяващото се доверие сред предприемачите и инвеститорите подкрепи прогнозата, че ръстът ще се ускори тази година. Спадът на цената на петрола и слабото евро се оказаха положителни за потребителите и износителите. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви програма за мащабно изкупуване на държавни дългове, което се смята, че ще подейства като допълнителен стимул.

Силният пазар на труда подкрепя потреблението в Германия. То започва да се възстановява и да расте през четвъртото тримесечие. Очакванията са това да продължи и в началото на 2015 г.

В сряда икономическият министър на страната повиши прогнозата за икономическия ръст за тази година. Той заяви, че очаква растежът да достигне 1,5%, както през 2014 г. През октомври прогнозата бе за 1,3%.

Положителните данни допълват тези за бизнес доверието в страната, както и тези за потребителското доверие, което също нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Georgi Draganov
преди 9 години
Да, изгладени са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още