IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Европа пилее време в идеологически дебати, докато Азия набира сила

Според унгарския премиер Стария континент е попаднал в плен на "магически думи", като "мултикултурализъм" и "политическа коректност"

21:55 | 11.05.15 г. 28
Орбан: Европа пилее време в идеологически дебати, докато Азия набира сила

Азия представлява растящо предизвикателство към Запада и докато Европа, разтърсена от терористичните атаки в Париж през януари, пилее време в идеологически дебати, Изтокът действа, каза Виктор Орбан, цитиран от Associated press. 

Унгарският премиер, който миналата година обра доста критики заради изявлението си, че иска да построи "нелиберална страна", каза в реч на правителствения уебсайт, че онякога изглежда, че в Европа "ценят дебатите повече, отколкотодействията". 

Речта на Орбан е била произнесена в събота пред фондация "Приятели на Унгария". Според него Европа е попаднала в плен на "магически думи", като "мултикултурализъм" и "политическа коректност" и е с отслабени позиции пред належащи проблеми, като имиграцията.

По-рано тази година водената от Орбан партия ФИДЕС изгуби своето мнозинство от две трети в парламента. В частичните избори в западния унгарски град Веспрем кандидатът на опозицията Жолтан Кеш спечели с изненадващо голяма разлика от 43% от гласовете, кандидатът на ФИДЕС Лайош Немеди получи 34%.

С мнозинството от две трети от 2010 г. насам управляващата партия ФИДЕС прие нова Конституция и множество закони от конституционен статут, включително Закона за медиите и избирателния Закон.

Критиците обвиняват Орбан в налагане на авторитарни тенденции. Неговите тесни връзки с президента на Русия Владимир Путин предизвикаха подозрението на съюзниците от ЕС и НАТО. В същото време през последните месеци гражданските протести поставиха под въпрос управлението на Орбан.

Мнението на Будапеща по редица въпроси, свързани с Русия, често е коренно различно от общата европейска позиция. Срещу водената от Орбан политика има и силна съпротива от страна на опозицията, както и сред гражданите, което доведе до масови протести, обвиняващи премиера в "нелибералност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Такива прогнози е лесно да се правят, но е трудно да се осъществят. Имаш ли си на идея какво би означавало като природни ресурси китайците и индийците да почнат да живеят на жизнения стандарт на САЩ или ЕС?Само преминаването от вегетариански на месояден начин на живот би изисквало 7 пъти повече обработваема земя и стотици пъти повече питейна вода. Същите проблеми с природните ресурси биха имали почти всички индустрии. Много трудно би могъл например Китай да повтори растежа си за последните 20-25 години. Не е случайно, че и тяхното ръководство се опитва да подготвя икономиката им за един период с много по слаб растеж..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Тука чета една прогноза на автори на Економист. Значи за 2050 г. Азия 48,1 % от световния бвп, С. Америка - 12,3 %, Западна Европа - 8,9 %. То не е набиране на сила, ами направо отнасяне.А иначе Орбан не беше популист като учеше като степендиант на Отровено общество и през първия си мандат, когато слушкаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 28
MZ/X
преди 9 години
Скърцането със зъби на Орбан струваше доста на унгарците. От най-конкурентната икономика в региона изостанаха зад България и Румъния по конкурентноспособност. Въпросът е защо 20 години унгарците не емигрираха, а след като дойде на власт Орбан близо 1 милион унгарци решиха да напуснат Унгария?От 1995-та до 2012-та година Унгария имаше инвестиционен рейтинг при всички агенции за кредитен рейтинг, а сега е в спекулативна категория и т.н.Орбан е добър популист и много хора му вярват, но икономическите показатели безмилостно са срещу него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 27
MZ/X
преди 9 години
Ти виждал ли си данни колко струваше национализацията на банките в Унгария? Имаш ли си на идея какво ще стане ако дойде още една криза като 2008-*** година, кой ще спасява тези държавни банки? При сегашния си външен дълг Унгария е пътник, ако трябва да спасява банки...Унгарците имаха огромен късмет, че 2008-*** година повечето им банки бяха в чуждестранни ръце и загубите ги поеха чуждите собственици..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 10
ing5rov
преди 9 години
Защо , какво му е на Орбан...за разлика от нашите , има топки да скръцне със зъби на западните ментори и да си прави собствена политика. А по въпроса за емиграцията , причината си е чисто икономическа...както и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 10
michaelis11
преди 9 години
ммдобрем .... те си изкупиха всички банки и са техни собствени, а ти са дзъндзарикай за твойте спестявания в ОББ :)) И се опитват да праат каквито интереси имат но Сашш ги спъва, та потоци, та реактори та пропаганди и митинги, глупости ...... къде отиваш ти може би с твойте съждения, както винаги отнесени от вихъра .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 43
MZ/X
преди 9 години
Унгария има проблем с емиграцията, а не с имиграцията! От както Орбан е на власт 1 милион унгарци напуснаха Унгария и се преселиха мултикултурната и политически коректната западна Европа, а само няколко дестки хиляди бежанци потърсиха временно убежище в Унгария преди да се насочат на запад!Унгария е идеален пример, как от водещата в реформитете държава може много бързо да западнеш назад и да влезеш в клуба на Балканските държави. Днес Унгария е много по близо до България, Румъния, Сърбия или Гърция от колкото до Полша, Чехия или Словакия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още