IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в германските железници се разраства

Около две трети от всички влакове на дълги разстояния ще бъдат отменени

10:04 | 20.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стачката в германските железници се разпростря от сряда сутрин и върху пътническите влакове, предаде DPA.

Става дума за деветата подобна стачка в Deutsche Bahn от септември насам. Очаква се милиони пътници да бъдат засегнати от това, че стачните действия обхванаха и пътническите влакове, след като бяха обхванали товарния железопътен сектор. По-специално германският синдикат на машинистите GDL настоява за 5-процентно увеличение на заплатите и намаляване на работната седмица от 39 часа на 37 часа. Освен това той иска и да преговаря от името на други железопътни служители като влаковите стюарди. 

Около две трети от всички влакове на дълги разстояния ще бъдат отменени. За градски влакове, осигуряващи връзка с предградията, около 40 до 85 процента от влаковете няма да се движат.

Още във вторник компанията публикува алтернативни разписания.

Стачката ще продължи по-дълго от 6-дневната стачка, преустановена на 10 май, която беше най-продължителната в историята на концерна, заявиха от синдикатите на машинистите.

Шестдневна стачка, състояла се по-рано този месец, бе най-дългата в 21-годишната история на Deutsche Bahn AG. Тя засегна милиони пътници и предизвика  огромни щети за икономиката. Щетите от последната железопътна стачка може да набъбнат до 750 млн. евро, прогнозира тогава икономическият експерт Щефан Кипар от BayernLB. В резултат на това темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт на Германия през второто тримесечие може да бъде по-нисък с около 0,1 процентни пункта от досега предвижданото, смята Кипар. 

Около 5,5 милиона души пътуват всеки ден с влак в Германия, а чрез железопътния транспорт се превозват 620 000 тона товари. Според Федерацията на германските индустриалци (BDI) стачката може да струва около 100 милиона евро дневно на икономиката на страната и да подкопае репутацията ѝ като промишлен и логистичен център.  

Вижте повече в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Шоуто предстои много скоро. Аз мисля, че ще платят поредното срамно дарение на гърция и ще продължат да плащат докато европа не бъде блокирана от стачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Еми стига само аванта на гърците.Всички останали заслужават повече.Дотук бяха политиците правещи отстъпки на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 8 години
еми писна им на хората да носят цялата тежест ... сигурно и там им е ниска конкурентноспособноста и за това не им качват заплатите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ще е интересно как меркел ще плати на гърците сега, ако се запънат за реформите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още