IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТАР получи ключово разрешително от италианското правителство

Газопроводът е шансът на България да получава газ от Каспийско море

12:19 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Южният газов коридор. <em>Изображение:</em> <em>ТАР</em></p>

Южният газов коридор. Изображение: ТАР

Италианското правителство е дало ключово разрешително за реализацията на проекта за изграждане на Трансадриатическия газопровод (ТАР), съобщиха от проектната компания. Документът е важна стъпка за започването на строителството на газопровода, планирано за 2016 година.

Газопроводът ТАР важна част от трасето на природния газ от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море до Европа. По него и България ще може да получава азерски газ – чрез връзката „Комотини – Стара Загора“. Той е и част от Южния газов коридор, който цели разнообразяването на доставчиците на природен газ в Европа. 

Трасето на тръбите преминават от гръцко-турската граница, където ще бъдат свързани с Трансанадолския газопровод (TANAP), през територията на Гърция и Албания, по дъното на Адриатическо море и до бреговете на Италия. Общата дължина е 870 километра.

Именно този проект сложи края на подкрепяния от ЕС проект Nabucco, за който липсва суровина, след като акционерите в консорциума „Шах Дениз II” избраха алтернативния газопровод.

Плановете са по тръбите да потече газ най-рано през 2020 година, уточниха още от проектната компания, ангажирана с изграждането на газопровода.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още