IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат отчита нулев растеж на заетостта в България през третото тримесечие

Годишното увеличение е минимално в размер на 0,2%, сочат данните на европейската статистическа служба

17:00 | 15.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Евростат отчита нулев растеж на заетостта в България през третото тримесечие

Заетостта в България е останала без промяна през третото тримесечие на годината спрямо второто. На годишна база е отчетено минимално увеличение от 0,2%, съобщава европейската статистическа служба Евростат.

Данните контрастират с тези на Националния статистически институт (НСИ), който отчете ръст на заетостта от 1,7% на годишна база благодарение на увеличението на броя на заетите в сектора на услугите.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин също коментира наскоро, че заетостта у нас е отбелязала най-голямото си повишение от 2008 г. насам.

Средният ръст на заетостта в Европейския съюз (ЕС) достига 0,4 на сто през третото тримесечие спрямо второто и 1,1% на годишна база. За еврозоната увеличенията са съответно 0,3% и 1,1%.

На годишна база се наблюдава леко увеличение на заетостта в ЕС и еврозоната – през второто тримесечие годишният ръст, отчетен от Евростат, беше 1%.

За тримесечието най-силен ръст на заетостта се отчита в Естония (2,1%), Унгария (0,8%), както и Ирландия, Испания, Люксембург и Великобритания (във всички по 0,6%), а най-силен спад – в Хърватия (-0,6%), Португалия (-0,5%) и Малта (-0,3).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още