IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

New York Times: Русия се готви за нова ера

Такава енергичност на Москва във военната сфера не е наблюдавана от времената на Студената война насам, отбелязва изданието

09:11 | 25.12.15 г. 67
New York Times: Русия се готви за нова ера

Русия се подготвя за нова ера, пише в свой коментар американското издание New York Times. Доказателство за това е укрепването на военния потенциал, който извършва страната през последните години.

Военните разходите се увеличават, армията се модернизира, в последните месеци са мобилизирани над 100 хил. военни, а базите на страната в Арктика се съживяват за нов живот, отбелязва изданието. От септември 2015 година Русия вече играе и важна роля в Сирия, започвайки въздушни удари в защита на правителството на Башар Асад.

Такава енергичност не е наблюдавана от времето на Студената война насам, а това може да предизвика и ново напрежение със Запада, пише още NYT.

Русия отново обръща внимание на базите си в Арктика - строи нови и модернизира старите, назначава и нови служители там. Анализатори посочват, че част от действията на Русия в региона са продиктувани от климатичните промени. С отдръпването на ледовете Москва ще се опита да запази нови морски търговски пътища, както и енергийни ресурси - петролни и газови полета.

Москва увеличава военния си бюджет - с 11 млрд. долара между 2014 година и 2015 година до над 50 млрд. долара, посочва още изданието. Целта е до 2020 година 70% от оборудването на руската армия да бъде обновено.

Версията на руските власти е, че това увеличение идва на фона на непрекъснатото намаление на средствата за армията в годините след разпада на СССР. Сега обаче цената на петрола пада, а руската икономиката се свива и прогнозите са, че военните разходи също ще намалеят.

От анексирането на Крим през пролетта на 2014 година Русия многократно се конфронтира с други държави, навлизайки във въздушното им пространство без разрешение. Това доведе и до свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС.

"Путин се опитва да провокира САЩ и НАТО във военно действие", пише New York Times и допълва, че причината за това е желанието на руския президент да повиши рейтинга си.

В Сирия Москва извършва въздушни удари основно над бази на бунтовниците срещу президента Асад, а не толкова над територията, контролирана от "Ислямска държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

47
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Eeee и думата "И-б-р-и-к-ч-и-я" цензурирана!!!??? Ами тя няма аналог в българския който да я покрие! Как да изразим значението и с друга дума? А и в нея няма нищо обидно. Означава човек занимаващ се с нещо конкретно. В Османската империя си е било нещо като професия . Дума с която се назовава професия като зидар или обущар например!? Странно е да бъде цензурирана. Ами ако някой зидар се обиди когато го зоват "зидар" нова дума ли да измисляме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Да си "***" не е за всеки! Съдба е! :))))) Но и те са хора. Нищо, че черния господар/the Dark lord/ отвъд океана не знае за съществуването им камо ли да ги поздрави с някакъв празник. Вероятно има и право, защото за много от тях той не е празник. За евреите например.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
...завиетнамчиха се за америка.Да караме поред...след две години и половина можеш да коментираш Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 17
lstanev
преди 8 години
Новата(стара) советишка ера - глад и мизерия и дрънкане на оръжие по света.Нещо в Сирия нещата се за-афганистанчиха...А петрола е на $35, последния такъв спад 1985-90 - срина сесесерето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Поздравът е за българите , но не за ибрикчиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 19 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Путин поздрави Европа/като цяло/ и.........България/поимено/""Днес според Григорианския календар отбелязваме Рождество Христово. Посрещането на този празник е една от най-топлите и сърдечни традиции в религията ни. Искам да поздравя нашите братя от България, които днес празнуват! През отиващата си 2015 година имахме известни противоречия с българските управляващи, но въпреки това връзката, която свързва нашите народи няма как да бъде нарушена. Тя е била датира отпреди нашето съществуване и ще продължи след нас! България и Русия трябва да са сплотени и единни, за да бъдат силни!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 13 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
На всички българи честито Рождество Христово! Да сме живи и здрави и България да има успехи! Няма смисъл да се обръщаме към провокатора DutyFree - можем да сме сигурни, че това е дисидент, който живее в САЩ и може даже да има двойно гражданство - затова ще бъде много належащо да отменим двойното гражданство, особено след като историята ни май започва да се повтаря! Имаше един такъв психопат във форума на Труд и той ръсеше там само гадости - нищо чудно да е същият тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"От анексирането на Крим "===от Уикипедия, свободната енциклопедия"Анексията или анекс е едностранно, НАСИЛСТВЕНО/главните букви НЕ са случайни/ присъединяване на територия към друга територия. Анексията се отличава от окупацията, която сама по себе не води до изменения на юридическата принадлежност на територията."===Деляна Петкова журналистите трябва да са точни в изказа си! Не променяйте фактите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение:"Одеве го казах, че болката отзад е само първите два-три пъти..." това като сравнение за съвестта в политическия слугинаж. Объркаха се тотално орицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Виж какво ...това е български сайт , дискутираме български проблеми , та ти като чужденец /със сигурност не си българин/ прекалено насериозно се вземаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още