IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сила влиза европейският механизъм за поддържане на банки във фалит

Това е вторият стълб на Европейския банков съюз и ще бъде подкрепен от фонд за 55 млрд. евро

12:07 | 01.01.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В сила влиза европейският механизъм за поддържане на банки във фалит

От днес в еврозоната започва да се прилага европейският механизъм за поддържане на банки във фалит - втория стълб на Европейския банков съюз, предаде AFP, цитирана от БТА.

Целта на механизма е създаване на фонд за поддръжка на банките във фалит.

Програмата, наречена Механизъм за преструктуриране на банки, беше приета през август 2014 г.

Фондът, предвиден в него, трябва да се създаде в идните осем години въз основа на принос от страна на банковия сектор. Той ще послужи за "изваждане на повърхността" на банките в затруднено положение или ще им оказва подкрепа при необходимост от преструктуриране.



Механизмът включва създаването на орган за надзор и за преструктуриране.

Фондът, заложен в механизма, постепенно ще набъбне, за да достигне сумата от 55 милиарда евро.

Първият стълб на Европейския банков съюз беше Механизмът за единен надзор, който повери надзора на банките от еврозоната на Европейската централна банка от 4 ноември 2014 г.

Третият стълб ще бъде гарантиране на влоговете, който цели да се избегне банкова паника и да се успокоят вложителите за сигурността на техните влогове. Този трети механизъм е в процес на оживени дебати.

По него Германия има сдържана позиция, защото не иска германските вложители да плащат за недобре ръководени банки в други страни. Италия подкрепя този трети стълб.

Идеята за създаване на Европейски банков съюз се зароди преди три години по време на кризата в еврозоната, като целта е да не се налага държавният сектор да спасява закъсалите банки и така банковата криза да се превърне в дългова.

Във връзка с новия Механизъм БНБ създаде нова дирекция „Преструктуриране на кредитни институции“ на подчинение на управителя на БНБ. Начело на нея застана Боян Бончев.  Промените произтичат от възложените по закон правомощия на БНБ като орган за преструктуриране на банки, приетия на 5 октомври от Управителния съвет план за реформиране и развитие на банковия надзор, както и от поетите от управителя на БНБ ангажименти, свързани с институционалното развитие на централната банка, представени в Народното събрание, се обяснява в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Проблема е, че има много кредитни рейтинги, а НЕдемократично, т.е. назначени комисари отчитат рейтингите от 3 компании.Джокер: не са нито руски, нито китайски, нито европейски.Втори джокер: същите агенции имаха сериозен проблем с точността на кредитния риск за една сурия банки преди няколко години (7.5).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
"Европейският комисар за финансовата стабилност Джонатан Хил определи инструмента като възможност на ЕС "да оздравява банки и да плаща за спасяването им, за да могат данъкоплатците да не бъдат задължавани да спасяват фалиращи банки"."Тия кратуни в ЕС явно окончателно са издрънкали. Каква е разликата между "възможност на ЕС да оздравява банки и да плаща за спасяването им" и "за да могат данъкоплатците да не бъдат задължавани да спасяват фалиращи банки"...Кой е ЕС и кой е данъкоплатците? А да! И кой ги взима тези решения?MZ, знаеш ли кога се чупи схемата?- когато "ЕС" станат "данъкоплтците".Знаеш ли кога умира капитализма?- когато фалита бъде забранен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Според теб когато германска банка кредитира в Гърция, гръцкия политически риск се изпарява, а когато гръцка бака кредитира в Гърция, политическият риск се появява :)Никаква демокрация не трябва да се суспендира, а просто единния надзор трябва да следи по еднакви правила ли са оценени експозициите на всички европейски банки към по рисковите държави! Какъв е проблема в зависимост от кредитния рейтинг на дадената държава да се оценява и риска на експозициите към дадената държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Нали не искаш пак да те обиждам? Чети внимателно тогава : с "политическият риск", който няма как да е еднакъв при толкова различни хора, освен ако не суспендират демокрацията.Сега разбра ли или да ти го нарисувам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Не ми отговаряш на въпроса. С какво експозицията на една германска банка към Гърция е по малко рискова от същата експозици на гръцка бака към Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
"Не регистрацията на дадената банка е важна, а надзора" Муахаха, ами що не си регистрират всичките банки на BVA и да се приключва въпроса :-D :-D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
С пилитическият риск, който носи гърция.Ако искат да го оеднаквят навсякъде в европа трябва да суспендират "демокрацията". Точно това се опитват да направят с този наднационален "регулатор".Връзват каруцата пред коня, като си мислят, че накрая лесно ще изместят важните демократични решения към ЕП вместо националните парламенти, но ще получат отпор от хората и радикални популистки партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Моля, без обиди! С какво според теб е по рискова една гръцка банка, на която 50% от филиалите са извън Гърция, спрямо една германска банка, която има 50% експозиции към Гърция? Не регистрацията на дадената банка е важна, а надзора, който проверява правилно ли е оценен риска на експозициите на банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Неграмотнико, "риска" идва от икономиката, политиката и хората, не от надзора.Европа по-скоро ще се разпадне от колкото да има идентична икономическа политика.Няма как германците и гърците да "резонират" икономически освен едни да носят другите да харчат. Просто така стоят нещата, а причината е дълбоко в историята..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
При единен банков надзор, не би трябвало банките по периферията да са по рискови, но за да заработи ефективно този надзор ще има нужда от няколко години. Германия най-вероятно ще иска отсрочка за стартирането на общото гарантиране на депозитите, докато не види, че общият надзор работи добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още