IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: ЕС трябва да изгради по-тесни връзки с Русия

Според германския финансов министър това ще помогне за решаване на кризите в Близкия изток

16:53 | 25.01.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Европейският съюз (ЕС) трябва да изгради по-тесни връзки с Русия, за да могат заедно да помогнат за решаването на гражданската война в Сирия и да намалят напрежението в Близкия изток между шиитите и сунитите, съобщава Bloomberg.

ЕС ще трябва да увеличи усилията си за стабилизиране на разкъсвания от конфликти регион, „независимо дали това му допада или не“, пише Шойбле за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung в понеделник. Макар че други стъпки няма да бъдат възможни без САЩ, Русия също е ключов съюзник при решаването на кризите, твърди Шойбле.

„Във всеки случай ние сме съседи“, пише Шойбле. „Отношенията между Турция като член на НАТО и Русия също са изключително важни“.

Изявлението идва пет седмици след като ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до 31 юли заради подкрепата за сепаратистите в Украйна и анексирането на Крим. Рамковото споразумение за решаване на конфликта, договорено през миналия февруари в Минск, бе удължено след първоначалния си краен срок от края на 2015 г., след като сепаратистите в Украйна заплашиха да организират едностранно местни избори.

Американският държавен секретар Джон Кери каза в петък, че санкциите срещу Русия може да бъдат вдигнати тази година, ако Кремъл се съобрази със споразумението от Минск. Правителството на президента Владимир Путин обвини Украйна в блокиране на ангажиментите си.

Шойбле коментира и заплахата за Русия от сунитски екстремисти заради намесата ѝ в Сирия на страната на президента Башар Асад, подкрепян от Иран, който е с предимно шиитско население.

„Ако правилно разбирам интересите по сигурността на Русия по отношение на ислямисткия тероризъм, тя по-скоро има проблем с амбиции, базирани на сунитския Ислям“, пише Шойбле в статията. „Защо да не можем да развием обща стратегия с Русия, за да намалим напрежението между водената от Саудитска Арабия сунитска коалиция и водената от Иран шиитска коалиция?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Трябва ама няма.Кога играехте по свирката на оная чума дето ви факаше ви беше добре.Сега Путин требе ви шутира ама така да ви шутира че да прелетите над Америка и да кацнете в Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Стария фаш.ага усети откъде изгрява слънцето...по добре късно отколкото никога , обаче трябва да внимава да не му спретнат нов атентат.Иначе Меркел вече я употребиха пиндосите , да видим де ше я захвърлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
недей бе недей остай ги там да си фалират и не се занимавайте с тях ..... дръжте се за Сашови там е постата ше има от всичко по много, къде бежанци къде Фолксвагени с въглища, разни немски банки ше се клатят ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още