IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Human Rights: Бежанците трябва да плащат за убежището си, ако могат

Кризата с бежанците и страхът от тероризма се отразяват и на живота на висококвалифицираните чужденци в Европа

12:21 | 30.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Ако бежанците имат възможност да плащат за убежището си, те трябва да го правят“. Това каза пред БНР Йонас Кристоферсен, който оглавява датския клон на Human Rights, в коментар за приетия тази седмица в Дания закон, според който, ако бежанците имат ценности над определена стойност, те могат да бъдат иззети в полза на държавата:

„По мое мнение и по мнение на колегите ми от Международната организация за правата на човека по никакъв начин не може да говорим за нарушаване на човешките права, ако вземат някакви ценности на бежанците, с които те да платят настаняването си. Аргументът е много ясен. Ако те могат да си плащат, няма никаква причина ние да плащаме за тях“.

Според Агнешка Косович от Полския миграционен форум кризата с бежанците и страхът от тероризма се отразяват и на живота на висококвалифицираните чужденци, които работят в Полша. Косович предупреди за опасността от надигане на ксенофобска вълна в Европа. 

„В Полша ние вече съвсем ясно виждаме как кризата с бежанците оказва влияние върху живота на тези, които живеят в нашата държава от много години. Страхът от бежанците в момента рефлектира върху хора, които живеят в Полша от 20 години. Вчера имаше такъв пример. Една жена, която живее тук от пет години, изгуби работата си, защото колегите ѝ са разбрали или по-скоро осъзнали, че тя е мюсюлманка“.

Според Юст ван дер Алст, който ръководи норвежкия клон на Международната организация по миграция, трябва да се подобри законодателството и да се предотвратят нелегалната миграция и трафикът на хора.

„Трябва да има по-сериозни правила, по които миграцията да се осъществява. Европа се нуждае от мигрантите и мигрантите носят позитиви на обществото. Ако има рестрикции - например такива, които пречат на семействата да се съберат заедно, тогава със сигурност хората ще търсят други възможности да живеят заедно със своите близки. Знаете, че има държави, които се обявиха срещу това бежанците да извикат и семействата си при тях. Затова казвам, че трябва да има подобряване дори на законите и в това трябва да концентрираме усилията си, а не единствено върху бежанския поток“, пояснява той. 

Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ПРАЩАЙ ОЩЕ БЕЖАНЦИ НАХТ ВЕСТЕН!Действат катк аспирин и зелева чорба след препиване.значи требва да им увеличиме дозата у западниа свет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
леко по леко почнахте да обръщате палачинката, ама що трябваше да се стига до там и не слушахте докато беше време ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още