IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото влияние на мигрантите

Новопристигналите в Европа вероятно ще притиснат държавните разходи, но не и заплатите

08:12 | 30.01.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Равнодушното приемане на пристигналите 1,1 млн. бежанци в Германия през 2015 г. бързо изстива. На 19 януари 44 членове от управляващата коалиция в парламента изпратиха писмо до шефа си, Ангела Меркел, която е и основен защитник на бежанците, коментира Economist. “Страната ни е на път да бъде залята“, оплакаха се те. А в същото време още мигранти поемат в същата посока: има 8 млн. разселени души в Сирия и още 4 милиона в съседните страни.

Хуманността гласи, че богатият свят трябва да допусне бежанците, независимо от икономическите последици. Но икономиката на наплива все пак има значение, най-малкото защото се отразява и на възприятията за новопристигналите. Един от страховете е, че мигрантите ще се конкурират за работните места и ще свалят надолу заплащането. Другият е, че ще се възползват от публичните финанси.

Когато стане въпрос за възнагражденията, германците не бива да се тревожат. Доказателствата сочат, че имиграцията има малко влияние върху заетостта или заплатите. Неквалифицираните работници и съществуващите мигранти са най-уязвими, тъй като най-лесно могат да бъдат заместени от новодошлите. Но ефектите все пак са малки. Скорошно проучване на Стивън Никел от Университета в Оксфорд и Джумана Салахийн от централната банка на Англия, например, открива, че ръст от 10 процентни пункта на дела на мигрантите, работещи черна работа като чистене, свалят заплащането за подобни позиции само с 2%.

Това понижаване на заплащането може да има и положителни странични ефекти. Мете Фог и Джовани Пери проучват бежанците, пристигащи в Дания между 1991 и 2008 г., и откриват, че те наистина са изместили слабо образованите местни от нископлатените работни места. Но вместо да се цупят в ъгъла, местните са се насочили към позиции, които изискват по-малко ръчен труд, понякога с по-високо заплащане.

Доказателствата за вероятното фискално влияние на бежанците са по-малко ясни, тъй като сумирането на плащаните данъци и получаваните помощи от всеки индивид или група е трудно. Тези, които все пак са се опитали да направят това, откриват малки разлики между имигрантите и местните. ОИСР, клуб на предимно богати държави, оценява последиците от имигрантите върху финансите на страните членки за периода 2007-2009 г. Проучването открива, че нетният им фискален принос е средно около 0,35% от БВП с относително малки разлики в отделните страни.

Но опитът с предишни имигранти може да не бъде много полезен, когато се оценява влиянието на новия прилив. Имигрантите преди са били фискално бреме в Германия отчасти заради факта, че голяма част са пенсионери, които по-скоро отнемат от публичните финанси. За разликата от тях новопристигналите са млади с дълъг работен живот пред тях. 

Има разлики и между бежанците и другите законни мигранти. Нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ) използва съществуващите имигранти в Европа от Афганистан, Еритрея, Иран, Ирак, Сомалия, Сирия и бивша Югославия като аналози за последната вълна бежанци, тъй като повечето от тях идват от тези страни. Спрямо другите имигранти възможността лицата от тези страни, които са били в Европа от по-малко от шест години, да се възползват от помощите като основен източник на приходи е с 17 процентни пункта по-висока, а да бъдат наети на работа – с 15 процентни пункта по-ниска, дори след като се огрании влиянието на годините, образованието и пола. Когато мигрантите поживеят по-дълго в Европа, тази разлика наистина се свива, но понякога съществува за бежанци, които са там и от над 20 години.

Тези бариери предполагат, че ще мине известно време преди бежанците да започнат да плащат по-големи данъци от държавната подкрепа, която получават. Проучване сред австралийските бежанци открива, че те са плащали по-малко данъци от получаваните помощи през първите 15-20 години жителство. Ситуацията с най-новите пристигнали в Европа, разбира се, може да е много различна. Информацията за тяхното образование е бедна, но има някои доказателства, че са относително квалифицирани. И все пак, предвид факта, че повечето европейски страни преразпределят приходи от богати към бедни, докато те са по-бедни от средностатистическите местни, вероятно ще получават нетни трансфери.

Напливът обаче няма да отнеме всички държавни средства. В краткосрочен план оценките на МВФ са, че бежанците ще добавят около 0,19% БВП към публичните разходи в Европейския съюз (0,35% в Германия) през 2016 г. Това ще увеличи държавния дълг, а предвид по-високата безработица сред бежанците, общата такава ще се повиши. Но вглеждането само във фискалното влияние е твърде ограничен фокус. С времето, когато новодошлите се интегрират към работната сила, се очаква те да повишат годишното производство с 0,1% в ЕС като цяло и с 0,3% в Германия. Те трябва да помогнат (малко) и да се обърне възходящата посока на разходите за държавните пенсии като дял от БВП предвид относителната младост на бежанците.

Разбира се, тези цифри са изключително несигурни и зависят от това колко още бежанци ще пристигнат, колко бързо ще се обработят молбите им за убежище и колко бързо ще си намерят работа. Правителствата могат да подобрят последиците, ускорявайки всички тези стъпки.

Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Доста смешна статийка на Дъ Икономист, преписана от Инвестор. Даже не е авторска, псевдожурналиста (британец) го е досрамяло да си напише името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
kony
преди 8 години
И когато отидеш в хуманния богат свят, да не забравяш първо да им "уважиш" жените и дъщерите, после да си хвърляш *** навсякъде, да недовостваш от предложените дрехи и храна, щото не са маркови, а ако някой полицай случайно се осмели да ти направи забележка - да си скъсаш паспорта и да настояваш за най-доброто, щото си гостенин. Недоволните веднага обяваваш за расисти и ксенофоби. Каква икономическа полза от такива "гости"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Новите кочове са вакли и натискат белите овчици яко по площадите направо. "Интересни агънцета ще се получат" - потриват костеливи ръчички овчарите. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Овчарите вкарват млади кочове за разплод. Да се множат овцете хуманно за да има за стригане след години. За старите болните и слабите не им пука особенно, те не стават вече. Така че думата "хуманно" се ползва, но всеки сам си я интерпретира. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Хуманността гласи, че богатият свят трябва да допусне бежанците, независимо от икономическите последици.Да си призная, и аз веднага се влюбих в мъдростта на това изречение.Предлагам Инвестор да го преведе на английски и го изпрати като призив до управляващите държавници на САЩ, Канада, Австралия, а защо не и Саудитска Арабия, Емиратствата, Катар, Бахреин, !Приятели, събудихте ми надеждите, на прав път сте, ДЕРЗАЙТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 8 години
И на мен ми избоде очите това изречение, защото дрънчи с тъпоумие. Коя хуманност, къде, чрез кой комуникационен канал го "гласи" тва? Нищо хуманно няма в това да зарежеш на произвола десетки милиони свои бедстващи граждани и да фокусираш грижата си върху чужди проблеми. Отделно, не е е ясно кой е този "богат свят", който се налагало да "ги" приеме. Първо не "богатия свят", а средно бедни и под средното, европейски граждани ще им плащат масрафа. Може да изброим десетки по-богати страни които нито плащат нещо, нито приемат. И кои са тия дето се налагало да ги приемем, дефинирани със скромното "ги"? Ясно е например,че бедстващите хора родени в Европа са изключени от далаверата.. Нищо общо няма с хуманността, нито пък със справедливостта цялата тая работа. Колкото до икономическите (д)ефекти, те "не" били проблем щото след 20-30 год, или там някъде, щели да си проличат и положителните аспекти. Ти да видиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"изчезни бе, предател... ходи си харчи копейките които получи за това че продаде майка си и не ни занимавай повече...."==Към паметника на Альоша ли бе това? :))) Щото вас май това повече ви вълнува. Тревожат ви сравненията с миналото до параноя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Във Библията пише ,че Бог наказва тези които обича с цел покаяниеи историята на еврейският народ е показателна като започнем с 40год. ''пътешествие'' през пустинята и т.н. до 400год. робство и т.н. сложно е за обяснение защото това беше в Стария Завет а в Новия Завет е по-особено тоест ние се само наказваме когато се отдалечаваме от Бога и Законите , които Творецът е установил във ВселенатаНякой както и аз си задавам въпроса защо просто не се отвори земята както едно време в пустинята по време на 40год. ''пътешествие'' и да погълне лошите - Бог ни обича и ''иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината''(стих 4) - http://***.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_22.xml#2,и ''...дълго време ни търпи,понеже не желае да погинат някои ,а всички да се обърнат към покаяние''/2.Петр.3:9/ което не означава ,че не трябва да има затвори защото някои хора не разбират от дума и са опасни за обществото а психопатии са отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Полезно да се чуе (канадско предаване, интересен сайт):Защо 62 човека притежават половината от световното богатствоhttp://talkdigitalnetwork.com/2016/01/why-do-62-people-hold-half-the-worlds-wealth/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 8 години
изчезни бе, предател... ходи си харчи копейките които получи за това че продаде майка си и не ни занимавай повече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още