IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграционната политика на Меркел претърпя провал, пише Spiegel

Справедливо разпределение на бежанците в ЕС няма да се осъществи според германското списание

10:07 | 28.02.16 г. 12
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел претърпя провал - справедливо разпределение на бежанците в границите на Европейския съюз няма да се осъществи, а Турция едва ли е надежден партньор в усилията за борба с нелегалната имиграция. Това пише в редакционен коментар германското списание Spiegel, цитирано от ТАСС и БТА.

Изданието припомня, че на 5 септември миналата година канцлерът "реши в полза на хуманната миграционна политика" да допусне в Германия бежанците, блокирани в Унгария. За Меркел този ден стана "началото на загубата на властта", подчертава статията. 

Малко преди 5 септември Меркел заяви, че светът гледа на Германия като на страна на надеждата и възможностите. "За първи път от много време тя не помисли какво може да се случи накрая", коментира "Шпигел". 

Сега в центъра на Атина нощуват отчаяни мъже, жени и деца - кадри, които Меркел искаше да избегне още през септември, картина на Европа, която залага на изолацията и страха. Това е картина на поражението на германския канцлер. Усилията й за разрешаване на миграционната криза претърпяха провал. Тя не се справи, пише авторът. 

Същевременно в различни части на Европа отново се извършва контрол по вътрешните граници, строят се заграждения. Сплотеността на Европа бе илюзия на Меркел. Солидарното разпределение на бежанците няма да се осъществи, а Турция едва ли ще защити Европа от нова мигрантска вълна. 

Ако политик претърпи неуспехи, то властта му се оказва в опасност. Той трябва да реши дали да направи стъпка назад или да загуби властта. Изглеждаше, че Меркел е готова да заложи властта си заради политиката на отворените граници... сега обаче от това не остана и следа. Меркел ще направи отстъпки, тя вече ги прави, заключва публикацията. 

Промяната в курса й няма да бъде радикална, тя се извършва постепенно. В крайна сметка обаче дружелюбното лице, с което Меркел искаше да посрещне мигрантите, вече не е толкова дружелюбно, отбелязва Spiegel. 

През последните дни в Германия за първи път пристигат по-малко мигранти, но това не е резултат от политиката на Меркел, а от нейния провал. Пристигат по-малко хора, защото противниците на канцлера затварят границите надолу по "балканския маршрут", се подчертава в статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Невероятно слаб ход от нейна страна с много лоши последствия за ЕС.... а в началото даже имаше хора дето е предупреждаваха, не е като да не се очакваше точно това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Не за Южна Америка, а за ООН се гласи ****-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Нея не я мисли...тя вече си има билета за южна америка...да му мислим ние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 8 години
тоя провал се знаеше от ден първи. сега обаче провала ще повлияе на цяла Европа и то много зле. Нея кучета я яли, за мен са важни всички останали 500 мил граждани, които не са политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
това са либерални илюзии. Ако в момента ЕС имаше силна армия и суверенитет нямаше да плаща 3 млрд. евра бежански рекет на Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
За съдбата на Мелкел е вече безмисленно да се говори - тя е решена окончателно и безвъзвратно. Въпросът е дали тази нова ситуация ще помогне на ЕС да намери поне някакви половинчати решения. Но от хората които сега дърпат конците в Общноста това едва ли би могло да се очаква.За съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Бабиерата е пътник...кой е следващия и накъде после ще поеме ЕС? Дано да е към дистанциране с америка , ама надали , като гледам как натискат ония пиявици за търговското споразумение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
еееми кофти ..... нищо следващия път да не слушате НПОтата на Сашш Amnesty Int., Freedom and Democracy, Open Society ..... и други такива плевели. (Refugees Welcome) те ви са един Welcome ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Стефчо
преди 8 години
Проблема изобщо не е в мигрантите, а в самата конструция на ЕС, като икономическа общност с квазидържавна политическа надстройка. Не можеш да градиш икономическа общност без елементарни държавнотворни елементи като граници, действащи на територията на целия ЕС парламент, правителство, президент, армия, полиция, общи закони и пр. Това е все едно да струпаш едно стадо на средата на едно пасище и да го оставиш безпризорно да си пасе като идваш само да го доиш.Така, че това, което се случва си е напълно логично. Не бежанци, ами скакалци да бяха резултатите щяха да са същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още