IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на хората в материални лишения в България остава най-голям в ЕС и расте

Над една трета от българите живеят в тежки лишения - над четири пъти повече от средното европейско равнище

16:36 | 14.04.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над една трета от българите – 34,2% от населението, живеят в тежки материални лишения, сочат предварителни данни на Евростат за 2015 г. Този дял е над четири пъти по-голям от средния за Европейския съюз (8,2%), като при това са наблюдава увеличение спрямо предходната година, когато делът на затруднените е бил 33,1%.

Според изчисленията 2,468 млн. души у нас живеят в тежки материални лишения. Общо в ЕС този брой достига 41,092 млн. души.

Според определението на Евростат тези хора живеят в условия, ограничени от липса на ресурси, като не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.

Докато в България делът на хората в тежки материални лишения расте, в ЕС през миналата година е продължила тенденцията на спад, която се наблюдава след пика през 2012 г. (9,9%).

Семействата с непълнолетни деца са по-засегнати от домакинствата без деца, сочат още данните. Над 8% от домакинствата с двама или повече възрастни с деца са засегнати от тежки материални лишения спрямо само 6% за тези без деца.

В материални лишения живеят и 17,3% от домакинствата на самотни родители спрямо 11% от домакинствата, които се състоят от един възрастен без деца.

Освен в България, делът на хората, засегнати от тежки материални лишения, е значително по-висок от средното европейско равнище в Румъния (24,6%), Гърция (22,2%) и Унгария (19,4%).

В другия край на скалата са Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС, но са включени в статистиката, с дял от съответно 1,3% и 1,6%, както и Финландия (2,2%) и Холандия (2,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
какви 30% това са "нормалните хора" ами сиганското племе ами останалите талибани ? А Плювчанлиев тоз е толкоз бездарен тип защо напускат хората държавата ми ше напускат как нема да напускат, нека се изнесат всички и да пампурят долу муцуните като нема от кой да крадат щото *** си ги отглеждат ама от тех пари не могат да вземат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Ами нормално - тия на картинката са професионални лишенци - за издръжката им от джобът на работещите всяка година отиват около 3.5 МБ - само преки помощи - защото те отказват да учат и работят, тъй като това противоречало на "етническите им традиции "!!!Това е едномилионен воденичен камък на шията на цялата държава - и е време за решение - или да пуснем камъкът да потъне на дъното, за да можем да изплуваме ние !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
чек да пуснем и за т.ъпунгерите с минусите тука тея статии и на Инвестора също да видят кво преписват, че нещо аз с това заглавие горе и с тея трите тука намирам повече от 10 разлики :България е първа по ръст на цените на жилищата в ЕС в края на 2015 г. http://***.investor.bg/bylgariia/451/a/bylgariia-e-pyrva-po-ryst-na-cenite-na-jilishtata-v-es-v-kraia-na-2015-g-215039/Подемът на пазара на имоти стимулира и производството на мебели http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/podemyt-na-pazara-na-imoti-stimulira-i-proizvodstvoto-na-mebeli-215134/Луксозните имоти у нас ръст на сделките и завръщане на покупките "на зелено" http://***.investor.bg/bylgariia/451/a/luksoznite-imoti-u-nas--ryst-na-sdelkite-i-zavryshtane-na-pokupkite-na-zeleno-214909/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Комунизма докара България до положението, в което сме днес.---------------------------------------------------------------------------------------------------------ти не си живял по Соца за да дрънкаш такива тъпотии първо и второ ама Комунизъм въобще незнаеш кво е както и всички в България като хванеш всеки от 20г. та до 60г. Комунизъм и Демокрация никога не са съществували в реалния свят, а само на хартия. Начи първо за да обвинявате някакъв строй в нещо първо тряя да сте наясно какво е в момента и какво сме имали преди. Положението сега и преди е ЕДНО и СЪЩО само със сменени думи "Комунизъм" с "Демокрация" в строя няма абсолютно никаква разлика освен, че можеш да щъкаш до Париж или Брюсель да видиш арабите как живуркат там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Над една трета от българите живеят в тежки лишения - над четири пъти повече от средното европейско равнище.---------------------------------------------------------------------------------------------------е как бе тва е невъзможно нали цените на "зелено" на жилищата растяли, нали тичат в България през глава да "купуват луксозни имоти" нали у Лозенец вече квадрата върял към 2500 еврака и се "вдигал още" .... ше се вдигне ама на петела гребена ше се вдигне .... :)) Инвестора вие незнаете как се прай пропаганда ама ич, всико и всеки кой си плати и аре пускай, мда ама некой кат види тая статия и кат види и онея с инотите нали малко нешо а ?!? ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Много събития в последно време показват посоката, в която се движи съвременното общество. Човек все по-съзнателно се отклонява от тесния път, за който говори Христос. Скоро дори ще се окаже, че за да бъдеш примерен гражданин на съвременното общество, на практика трябва да станеш един умерен антихрист. Само че любезен и добре възпитан. Това набиращо сили антихристиянство все по-явно се проявява както по отношение на истинската вяра, така и по отношение на истинската нравственост, защото двете неща са свързани.Да разгледаме например въпроса за християнската вяра и търпимостта. Когато открито заемаш позиция, че само православното християнство води до Бога, вече излиза, че уж така проявяваш агресия и нетърпимост към хората, които вярват по друг начин или са атеисти. Само че горната позиция не само не е презрение към останалите хора, а напротив, искрено желание да споделиш и да извървиш с тях единствения спасителен път, водещ до Вечността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''В един момент хората започват да приемат злото за добро, вследствие на което започват да ненавиждат онези, които им сочат пътя към истината, наричайки ги луди и фанатици. Само че по този начин се изпълнява и едно пророчество отпреди 1600 г. на свети Антоний Велики, според което "хората в последните времена масово ще полудеят и когато видят някой нормален, ще кажат: "Този е луд, защото не е като нас" - http://***.standartnews.com/mneniya-komentar/savremieto_ni_prevrashta_v_umereni_antihristi-272853.html Да оставим тази тема защото нямаш и наполовината познания които аз имам за Библията и Православието ,и католизма за да класифицираш кой е сектант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
ммм да, знаех си че си сектант и биографията ти го потвърждава ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ти! защо имаш кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Комунизма докара България до положението, в което сме днес. Меко казано нагло е гнусен марксист като теб да се прави на загрижен за българския народ при положение, че тези, които мислят като теб са причината за мизерията, в която се намираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още