IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките корабостроители се обявиха срещу прегледа на данъчните им привилегии

Според тях поставянето на привилегиите под въпрос от ЕС ще отвори "кутията на Пандора" за целия европейски търговски флот

22:43 | 10.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съюзът на гръцките корабостроители се обяви днес срещу поставянето под въпрос от ЕС на данъчните привилегии на техния сектор, като отправи предупреждение, че това ще доведе до отваряне на "кутията на Пандора" за целия европейски търговски флот, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ако навлезем в цялостно разследване и започнат консултациите за това какво става в сектора на европейския търговски флот, това ще отвори кутията на Пандора не само за Гърция, но и за други страни, заяви председателят на Съюза на гръцките корабостроители Теодорос Вениамис.

Той посочи това на съвместна пресконференция с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц. Вениамис реагира на поставянето под въпрос от Европейската комисия на данъчните привилегии, с които в Гърция се ползва целият сектор на търговския флот - корабостроители, брокери и акционери.

Този режим предвижда данъчно облагане на компаниите в сектора на морския транспорт в зависимост от тонажа на корабите им, а не от техните печалби. Брюксел настоява от този режим да бъдат изключени застрахователните посредници, брокерите и други посредници, както и акционерите в морски компании.

През декември ЕК поиска от Атина да внесе уточнения в прилагането на данъка върху тонажа.

Ако Атина не последва препоръките на Брюксел по въпроса, ЕК би могла да открие срещу нея официална процедура по разследване по въпроса за държавните помощи, уточни Булц.

Вениамис запита защо Европейската комисия не отправя подобни искания към Германия или Холандия.

Гръцките корабостроители няма да "балансират" другите страни, прибягващи до "заплетени закони и похвати", за да защитят своите собствени корабостроители, каза Вениамис. Но ако нещата загрубеят, ние няма да сме виновни, предупреди той.

Ние разбираме, че данъкът върху тонажа е решаващ за гарантиране на конкурентноспособността на европейския флот, но искаме да ограничим прилагането му, каза Булц.

Вениамис заяви, че "погрешните заключения" на ЕК рискуват да "създадат пречки" за присъствието на корабостроителите в Гърция. Ние трябва да останем конкурентноспособни на фона на азиатските корабостроители, каза той.

Гръцките корабостроители притежават най-големия флот в света, но само една трета от техните кораби са под гръцки флаг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Tax scrutiny will open 'Pandora's box' in EU: Greek shipownersAFP | Jun 10, 2016, 07.17 PM ISTПоне мислете като препечатвате , че е смешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Вики , има една мъничка разлика между корабостроители и корабособственици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още