IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Джонсън към британците: Това е последният шанс да гласувате за излизане от ЕС

Според лидера на кампанията в подкрепа на Brexit евентуално напускане на страната ще промени хода на европейската история

18:15 | 20.06.16 г. 42
<p>
	Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания никога повече няма да има възможност да излезе от Европейския съюз (ЕС), заяви бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, според когото евентуално напускане на страната ще промени хода на европейската история, предадоха ТАСС и БТА.

"Моля, гласувайте за излизане в четвъртък, защото никога повече няма да имаме тази възможност", призова Джонсън в заглавието на своя статия в британския в. "Дейли телеграф".

"Това е момент за най-важно решение. Във вашите ръце е възможността да промените сегашното демократично устройство на Великобритания към по-добро. Вие можете да промените целия ход на европейската история и ако гласувате за излизане, вярвам, че тази промяна ще бъде категорично положителна", заяви Джонсън, който е водещ представител на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова британците да гласуват за оставане в ЕС на референдума в четвъртък и каза, че ако Великобритания напусне общността, това ще отслаби не само Европа, а Западния свят, посочва Ройтерс.

"Бих искал да отправя призив към британските граждани от името на, безспорно, почти всички европейци и европейски лидери: останете с нас", заяви той при посещение в Португалия.

"Без вас не само Европа, а цялата западна общност ще стане по-слаба. Заедно ще можем да се справим с все по-трудните предизвикателства на бъдещето", каза Туск.

Германия и Франция изразиха надежда, че британците ще гласуват за оставане в ЕС, като заявиха, че общността ще бъде по-бедна без Великобритания, посочва Associated Press.

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Европа ще "загуби не просто една страна". "Ние ще загубим историята и традициите на Великобритания в Европейския съюз", каза той.

По думите му "Европа ще бъде доста по-бедна, ако Великобритания напусне".

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че "изборът, който направят британците, ще бъде важен за тях, но и за Европа".

Според него "всички европейци гледат британците, защото - както ни напомня историята - ние имаме дълъг общ живот".

Шведският министър-председател Стефан Льовен каза, че Европа ще се събуди за "нова политическа реалност", ако британците решат да напуснат ЕС. По думите му обаче няма основания за паника. 

"Не знаем точно какви последици и какви сили може да се задействат в Европа. Но това не означава какъвто и да е срив, паника или хаос в Швеция. Ние ще се справим", заяви той.

Темата Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
В БГ само за една работа съм много навит! Да броя ПАТКИТЕ по Дунав за няколко милиона по Европейска програма! ха ха ха ха Дори палатката и лодката сам ще си осигуря! ха ха ха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
..може да помисля и за теб няма проблем. Желание да имаш. Има място и за землянка а и парцела е леко под наклон, така че няма да се /У/зориш много. А къщата е остави на Гошко, няма да се карате , за всички има работа! А после ще позволя на чаша бира да се полюбувате на гледката която се открива към Варна!Не всеки може да си го позволи! ...а лопатите и кирките бонус ви ги харизвам! После ако не ви трябват ги продайте да си платите билета до Шумен! ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ти май не схвана сарказма! :))) ....разбираемо, но няма да ти го обяснявам. Ще положиш малко умствен труд! ===Аз да те попитам, какво значи "независим работник" ?!!?? И за какви заплати и какви вдигания ми пишеш! ха ха Стига с това работническо мислене бре "работодатели"! Само в БГ работодатели наемат себеподобните си! На запад използват друга терминология ама като не сте научили езика на господарите си е така. Изпадате в смешни ситуации! За заплата в БГ съм работил само 6 месеца през живота си и то през студентските години и едва ще повторя до края му! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
Извинявай, на какъв работодател искаш да строиш вилата? Може би си независим работник творящ за себе си? Или държавен чиновник на бюджетна баница? Нещо като профсъюзите, пардон синдикати, които дават мило за драго да се вдигне заплатата на чиновниците, че и тяхната от това се определя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 5
copper
преди 7 години
"Ти за Лафонтен чул ли си? Чел ли си? Има там една басня за един цар!? "Царят е гол" а прочети я и открий героя си!" Чул и чел съм, колкото да знам, че не е басня и не е от Лафонтен. "Лопатите и кирките от мен подарък след приключването на работата."Къща ли искаш да ти вдигат или партизанска землянка ще ровят.И ти не знаеш на кой свят си, пхахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Направо се кефя когато БГ работодател предлага работа ! :)))))) ха ха ха Имам хубаво място до езеро, но все още нямам къща . Възнамерявам да строя, т.е да ми я строят! Веднага ще ти разреша да се включиш. Лопатите и кирките от мен подарък след приключването на работата. Но трябва да съм доволен да знаеш! И да не забравиш да се радваш после! ха ха ха Това пък моето предложение! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Направо се кефя когато БГ работодател предлага работа ! :)))))) ха ха ха Имам хубаво място до езеро, но все още нямам къща . Възнамерявам да строя, т.е да ми я строят! Веднага ще ти разреша да се включиш. Лопатите и кирките от мен подарък след приключването на работата. Но трябва да съм доволен да знаеш! И да не забравиш да се радваш после! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
"Такива като него населяват селата и ромските махали. Там в мизерията мечтаят за братушките, за робството и пак с налъми и ватенки да копат прохода на републиката. "===Значи за да блеснеш, за да те считат богат и успял /нищо, че може да си беден като въшка мухЮ/ е необходимо да повтаряш едни и същи НЕ верни КЛИШЕТА или откровено да изопачаваш действителността? Та който не е съгласен клишето, лозунга или прочие трябва да бъде презрян? Това е рефлекс от комунизма нали знаеш? Ако възрастта ти е такава , че да не ги помниш тези неща то знай че реториката по отношение на запада бе подобна. Такава е и на Хитлер. Ти за Лафонтен чул ли си? Чел ли си? Има там една басня за един цар!? "Царят е гол" а прочети я и открий героя си! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 7
georgi_shum
преди 7 години
Аз все още съм готов да му предложа някаква работа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 7 години
неее по скоро бере боровинки някъде и живее във фургон ... тоя некадърник тук от къде ще изкара да си плати интернета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още