IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Джонсън към британците: Това е последният шанс да гласувате за излизане от ЕС

Според лидера на кампанията в подкрепа на Brexit евентуално напускане на страната ще промени хода на европейската история

18:15 | 20.06.16 г. 42
<p>
	Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания никога повече няма да има възможност да излезе от Европейския съюз (ЕС), заяви бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, според когото евентуално напускане на страната ще промени хода на европейската история, предадоха ТАСС и БТА.

"Моля, гласувайте за излизане в четвъртък, защото никога повече няма да имаме тази възможност", призова Джонсън в заглавието на своя статия в британския в. "Дейли телеграф".

"Това е момент за най-важно решение. Във вашите ръце е възможността да промените сегашното демократично устройство на Великобритания към по-добро. Вие можете да промените целия ход на европейската история и ако гласувате за излизане, вярвам, че тази промяна ще бъде категорично положителна", заяви Джонсън, който е водещ представител на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова британците да гласуват за оставане в ЕС на референдума в четвъртък и каза, че ако Великобритания напусне общността, това ще отслаби не само Европа, а Западния свят, посочва Ройтерс.

"Бих искал да отправя призив към британските граждани от името на, безспорно, почти всички европейци и европейски лидери: останете с нас", заяви той при посещение в Португалия.

"Без вас не само Европа, а цялата западна общност ще стане по-слаба. Заедно ще можем да се справим с все по-трудните предизвикателства на бъдещето", каза Туск.

Германия и Франция изразиха надежда, че британците ще гласуват за оставане в ЕС, като заявиха, че общността ще бъде по-бедна без Великобритания, посочва Associated Press.

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Европа ще "загуби не просто една страна". "Ние ще загубим историята и традициите на Великобритания в Европейския съюз", каза той.

По думите му "Европа ще бъде доста по-бедна, ако Великобритания напусне".

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че "изборът, който направят британците, ще бъде важен за тях, но и за Европа".

Според него "всички европейци гледат британците, защото - както ни напомня историята - ние имаме дълъг общ живот".

Шведският министър-председател Стефан Льовен каза, че Европа ще се събуди за "нова политическа реалност", ако британците решат да напуснат ЕС. По думите му обаче няма основания за паника. 

"Не знаем точно какви последици и какви сили може да се задействат в Европа. Но това не означава какъвто и да е срив, паника или хаос в Швеция. Ние ще се справим", заяви той.

Темата Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 1
copper
преди 7 години
"You have been banned for the following reason:***!!! Пуска теми за *** в инвеститорски форум. Предупреждения от години за какво ли не. Стига вече!Date the ban will be lifted: Никога"Виж колко на място са ти го казали, а ти още жалееш, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
Ти не си българин , ами дупеотдавец , *** и свирркаджия...ама давай , да правим оборот на Инвестора ...и там хляб трябва да ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 10
khao
преди 7 години
дима, пошел на гуй и марш обратно от където си дошЕл, ние българите не ви обичаме !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 7 години
а усещаш ли плътния, долен латентен гай ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 17
Dimat
преди 7 години
Излизането на Великобритания от ЕС,Е ПОСЛЕДНИЯТ И ЕДИНСТВЕН ШАНС НА ТОВА АМЕРИКАНСКО НЕДЕОРАЗУМЕНИЕ,ЗА РЕФОРМИРАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРАВАРСКАТА ХВАТКА,ИНАЧЕ ГО ЧАКА ПЪЛНА РАЗРУХА И ВРЪЩАНЕ В ЕДНО НОВО СРЕДНОВЕКОВИЕ!!!Ама,разбираме ли го това,особено ние,източноевропейците,предназначени за жертвени агнета на краваристан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
В човката...на тебе и на кухия под тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
copper
преди 7 години
"нали от туй "заедно" сме до тука ! "От туй "заедно", зелко, Европа е обединена, а руслямия е обеднена, бухахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 15
khao
преди 7 години
*** е оная бастард сина на *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 25
ing5rov
преди 7 години
Аве куко , какво руско гражданство те мъчи бе , да та плюща у откачалката...твойта история отдавна е променена , у жълтата ти книжка написана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
Охо човека с РУСКО ГРАЖДАНСТВО БОРИС.. ХАХАХАХАХАХА ТОЯ ПУТИН ИЗКАРА ГОЛЕМИ ВРЪЗКИ С АГЕНТИ В БРИТАНИЯ !!!????СМЯТАЙ КАКВИ *** МАЗНИ ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ ИСТОРИЯТА ИЛИ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още