IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша проучва възможността да купува газ през Германия

Варшава е уведомила Wintershall, че може да купува допълнително 11 млрд. куб. метра газ от Германия

19:24 | 24.06.16 г.
Полша проучва възможността да купува газ през Германия

Полската газопреносна компания е уведомила Германия, че може да купува през територията на страната допълнително 11 млр. куб. метра природен газ, съобщава руското издание "Ведомости", като се позовава на представителя на Wintershall Тим Тисен.

Според него допълнителните доставки могат да бъдат реализирани чрез проекта за разширение на "Северен поток" 2, когато той бъде построен.

В момента Полша получава около 1 млрд. куб. метра газ от Германия. Пропускателната възможност на междусистемните връзки между двете държави обаче е 5 млрд. куб. метра годишно.

Зам.-директорът на "Газпром" Александър Медведев коментира пред "Интерфакс", че няма информация за желанието на Полша да получава доставки през Германия. Като цяло това съвпада обаче с плановете за газификация на страната, каза той.

Медведев не изключва и възможността Полша да търси допълнителни количества, които да транзитира до други държави, например до Балтийските страни.

Преди дни енергийното министерство на Полша отхвърли появилата се информация, че се интересува от покупка на природен газ от "Северен поток" - 2. СтранатаВаршава е един от критиците на новия газопровод. Премиерът на страната, заедно с лидерите на още седем държави в Източна Европа, се подписа под възражения, подадени до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според критиците на проекта новите тръби ще застрашат енергийната сигурност на Европа, а няма да я подобрят, защото ще увеличат зависимостта на континента от руски природен газ.

Полша е един от големите клиенти на "Газпром" в Европа. Годишното потребление на газ в страната е 13,7 млрд. куб. метра. По договор с полската газова компания PGNiG "Газпром" доставя около 10 млрд. куб. метра природен газ за страната, а останалите количества се покриват със собствен добив.

Договорът за доставка на газ между двете страни изтича през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още