IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на гражданите на ЕС във Великобритания е несигурно

Тереза Мей подсказа, че оставането на европейците на Острова ще бъде обект на договорки с Брюксел

09:16 | 05.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето на гражданите на ЕС във Великобритания е несигурно

Бъдещето на близо 3 млн. граждани на ЕС във Великобритания се оказва несигурно, коментира британското издание The Guardian. Основание за тези опасения са коментарите на вътрешния министър Тереза Мей, сочена за най-вероятния заместник на Дейвид Камерън начело на консервативната партия и на премиерското кресло.

Мей заяви, че статутът на европейците във Великобритания ще зависи от преговорите, които страната ще води с Брюксел за напускане на ЕС.

Дори и лицата на кампанията за напускане на общността не настояваха гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, да напуснат, допълва изданието. По време на кампанията те обещаваха, че европейците, които законно пребивават в страната, ще имат възможността да останат.

Бившият лидер на Лейбъристката партия Ед Милибанд пък е убеден, че никое правителство няма да извърши "принудително депортиране на милиони граждани на ЕС" и поиска повече яснота, за да бъде сложен край на страховете, допълва Financial Time.

За други двама кандидати за лидерството при консерваторите - Майкъл Гоув и Андреа Лийдсъм, европейските граждани трябва да получат правото да останат във Великобритания.

За много от европейците в Лондон ситуацията е нереална и те не очакват действително да бъдат депортирани. В същото време обаче липсата на яснота ги разочарова, допълва още Financial Times.

Тереза Мей пък отказа да даде гаранции за това дали европейците ще могат да останат в Обединеното кралство.

"Ние все още сме член на ЕС - няма промяна в тяхната позиция към момента", каза тя. Според нея обаче в процеса на преговорите въпросът ще бъде повдигнат и обсъден. Мей е категорична, че така ще бъде гарантирана и позицията на британците, които живеят в страните от ЕС.

Мнение, че мястото на гражданите на ЕС във Великобритания трябва да бъде договорено с Брюксел, вече изказа и един от бившите лидери на Ukip, партията на Найджъл Фараж, настояваща за Brexit. Лорд Пърсън коментира, че европейските граждани на Острова могат да бъдат изтъргувани за запазване на позициите на 1,2 млн. британци, които живеят в друга държава от ЕС.

Адвокатът Колин Йео, който е защитник на правата на имигрантите във Великобритания, вече коментира, че думите на Пърсън подсказват, че Великобритания ще държи като "заложници 3 млн. граждани на ЕС в преговорите с общността".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 8
deant
преди 7 години
Преди Англия да изгние, нив отдавна ще сме се превърнали в прах, тва за твоите прогнози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Явно лудостта е завладяла всички политици в Англия ...Аз пък бих дал гражданство на всеки един британец в България. Мисля, че и Боко е изказал подобна теза.След като не искат европейци, хъката-мъката ще трябва дас е приберат.Обаче, чистокръвните англета да си живеят заедно с пакита, индийци и всички дошли от бившите колонии.Ако Англия депортира европейци, всичките 27 държави, така ще им затръшнат вратата, че от 5-та икономика ще станат 55-та.Да не говорим, че действията на Осбърн за намаляване на данъците допълнително нервира Западна Европа.Очаквам за наше добро, премахване на свръх регулациите и възприемане на модела за споделена икономика.А Англия може да си гние в мъглата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
трудно е да чупиш брюкселски пръсти, когато в страната ти има милиони немци, французи и поляци, а в същото време има милиони британци, живеещи и работещи в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Хахахаха, Британия може да последва съдбата на Титаник много бързо :)Без континента представлява просто купчинка скали с пасбища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Майка Тереза, се кани да чупи брюкселски изнежени пръстчета и да договори чрез изнудване 1001 благинки за островитяните. Кани се с да търгува преференции с рогата напред. Ако тя оглави новия кабинет, разводът може да стане по италиански - с викове и крясъци и счупена обща покъщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още