IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE свива загубата си през второто тримесечие

Енергийният концерн е намерил подкрепа в по-доброто представяне на бизнеса с електроцентрали

11:31 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Загубата за второто тримесечие на германския енергиен концерн RWE се е свила с 22% след по-добро представяне на бизнеса с електроцентрали, намаляване на разходите и еднократно понижаване на данъчните разходи, съобщава Bloomberg.

Базираната в Есен компания е намалила коригираната си нетна загуба до 259 млн. евро през трите месеца до края на юни, показват изчисления на Bloomberg на базата на данни за първото тримесечие и първото полугодие. RWE потвърди прогнозата си за коригирана нетна печалбата в диапазона между 500 до 700 млн. евро за тази година.

Най-големият германски енергиен производител е натоварен от влиянието на безпрецедентното пренасочване на страната от ядрена енергия към вятърно и соларно генериране на енергия, политика, която помогна да се свалят цените на електричеството до най-ниското им ниво от над десетилетие насам и добави милиарди към разходите за обезценка за комуналните услуги в страната.

В отговор RWE обединява възобновяемите си източници, електрическата мрежа и продажбите си на дребно в отделна компания – Innogy, от която ще продаде дял от поне 10% през тази година.

Бизнесът на компанията в областта на генерирането на конвенционална енергия е отчел оперативна печалба от 36 млн. евро през второто тримесечие спрямо загуба за 151 млн. евро преди година, сочат изчисления на Bloomberg.

Коригираната нетна печалба е нараснала до 598 млн. евро през шестте месеца до края на юни, което е под средната оценка на 5 анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 640 млн. евро.

RWE съкрати почти 500 работни места през първата половина на годината. Компанията спечели от по-ниската данъчна ставка, свързана с реорганизацията на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още