IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Deutsche Börse одобриха сливането с LSE

89,04% от всички акционери са дали зелена светлина за сделката

18:46 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската Deutsche Börse получи широка подкрепа от своите акционери за планираното сливане с Лондонската фондова борса (LSE). 

89,04% от всички акционери са дали зелена светлина за сделката, предава DPA. Удълженията срок за приемането на предложението изтече на 12 август в полунощ, но резултатите стават ясни едва сега.

През март двете борси обявиха за първи път, че възнамеряват да се слеят. Процесът обаче не протече без предизвикателства, едно от които бе вотът на Великобритания за напускане на Европейския съюз.

Brexit засилва несигурността около сделката, която среща все повече критики в Германия заради предложението централата на новата комбинирана компания да се намира в Лондон. Някои потенциални конкуренти за придобиването на LSE може да се откажат да направят оферта, коментира пред Bloomberg Бен Кели, анализатор в Louis Capital Markets.

Потенциалната сделка между двата най-големи пазарни оператора в Европа ще създаде регионален шампион и ще превърне основния финансов хъб – Лондон, в мост между останалите борси на континента.  

От 2000 г. насам двете борси на два пъти опитваха да се обединят. Първия път сделката беше блокирана след конкурентна оферта от страна на шведския пазарен оператор OMX.

През 2004 г. пък акционерите не одобриха идеята за обединение, а и регулаторите изразиха своите опасения, че сделка между двете борси ще наруши конкуренцията на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още