IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Още може да се договорим с Турция за безвизов режим

Преговорите за членство в ЕС на Турция не трябва да прекъсват, смята председателят на ЕК

13:40 | 22.08.16 г. 28
Юнкер: Още може да се договорим с Турция за безвизов режим

Председателят на Европесйката комисия Жан-Клод Юнкер все още не изключва възможността ЕС да се договори с Турция за премахване на визовия режим за турските граждани от 1 октомври. Той обаче е категоричен – това ще бъде обвързано с изпълнение на всички европейски изисквания от страна на Анкара.

Председателят на ЕК призова Турция да не се възползва от тероризма и да задържа невинни учени и журналисти, съобщава австрийската ORF.

В реч по време на форум в австрийския курорт Алпбах Юнкер призна, че е имал напрегнати разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в последните дни. Ако визите не бъдат премахнати, „Ердоган трябва да обясни на своите граждани защо се е стигнало до там“, смята още председателят на ЕК.

Според него преговорите за членство в ЕС между Брюксел и Турция не бива да бъдат прекъсвани, за да бъде запазен контактът между двете страни. Заради събитията след опита за преврат в Турция някои европейски държави поискаха прекратяване на преговорите за европейското членство на страната.

Жан-Клод Юнкер призова и за максимална солидарност към бежанците, които бягат от терор и насилие в собствените си страни. Той призна, че с бежанската вълна в Европа са влезли и терористи, но и голяма част от тях вече са тук.

„Те са родени в Белгия, в Брюксел, Париж и Кан. Те са били отгледани в нашите общества“, подчерта той, визирайки последните атентати, извършени в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Докато са Меркел и Юнкер на власт , ни очакват доста безумия като вчерашните в Германия !http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/08/21/bundesregierung-buerger-sollen-lebensmittel-und-bargeld-bunkern/Сухари , вода и пари в брой за десет дни ! Русия щяла да напада !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още