IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийските атомни електроцентрали ще се охраняват от сили за борба с тероризма

АЕЦ "Дул", близо до северния град Антверпен, и АЕЦ "Тианж", в района на югоизточния град Лиеж, се охраняват от 140 военни

22:31 | 09.09.16 г. 6
<p>
	АЕЦ &quot;Тианж&quot; в района на югоизточния град Лиеж. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

АЕЦ "Тианж" в района на югоизточния град Лиеж. Снимка: Архив Ройтерс

Двете атомни електроцентрали в Белгия и други стратегически обекти ще бъдат охранявани от началото на следващата година от сили за бързо реагиране срещу евентуални терористични нападения. Това съобщи днес белгийското министерство на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

"Решихме да създадем ново звено в полицията, което ще наблюдава сгради като посолства, съдилища и атомни електроцентрали", каза Ан-Лор Мулиньо, говорителка на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон. То ще е съставено от 1600 полицейски служители.

АЕЦ "Дул", близо до северния град Антверпен, и АЕЦ "Тианж", в района на югоизточния град Лиеж, се охраняват от 140 военни, откакто бяха засилени мерките за сигурност в Белгия след атентатите в Париж през ноември 2015 г.

През февруари белгийската преса разкри, че следователи, работещи по разследването на парижките атентати, са открили, че белгийски джихадисти шпионират висш служител в ядрената енергетика в Белгия.

Бъдещото засилване на мерките за сигурност около атомните електроцентрали не е свързано с конкретна заплаха и е планирано от месеци, каза говорител на компанията оператор на тези централи "Електрабел".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Меркел е представител на проблема, а не съдържанието. Слабостта е в избирателните права, които в крайна сметка имигрантите или техните деца получават. За техните гласове е борбата. Всички "социално-слаби" и социално-зависими са естествен електорат на партиите, наричащи себе си соцалистически. В същото време страхът от имигрантите консолидира електората на националистическите партии. Тоест, най-малко две групи политически популистки партии имат електорален интерес от нарастване на проблема и броя на приетите имигранти, с перспектива за постоянно установяване в ЕС - ПЕС и ЕНП. Първите ще получат гласовете на новите социално-зависими, вторите е получат гласовете на противниците на имиграцията.По статията, мисля че освен атомните централи, има и доста химически заводи, които могат да бъдат цел на терористични атаки. Дали може всичко да се охранява от барети ?! Всички ли ще станем барети ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
Ба! Мамуните точно пък АЕЦ ще атакуват. Глупости. те са там за друго, да сругтват държави, оставяйки инфраструктурата работоспособна, да не се наложи на следващите вълни нашественици да я градят наново. Идеята е да се паразитира в/у Европа, ако може, по-дълго и по-безболезнено.Абе, дали не е време Меркелица да си ходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още