IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите за нов местен парламент в Берлин започнаха

Вотът преминава под знака на темата, доминираща не само в Германия, но и в ЕС - кризата с бежанците и възходът на популистите

12:50 | 18.09.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Днес в Берлин се провеждат избори за нов местен парламент. Те преминават под знака на темата, която през последните седмици и месеци доминира не само в Германия, но и в Европейския съюз като цяло - кризата с бежанците и възходът на популистките формации, коментира БНТ. Това бе причината, поради която канлерът Ангела Меркел отмени пътуване до САЩ, за да присъства на вота.

Резултатът от вота в германската столица изглеждаше ясен още преди избирателните секции да отворят вратите си: според социологическите проучвания, най-много гласове ще съберат социалдемократите, от чиито редици е и досегашният кмет на Берлин Михаел Мюлер.

Но това не означава, че всичко ще си остане по старому: Мюлер вече обяви, че в случай на победа иска да сложи край на коалицията с християндемократите на Ангела Меркел. Очаква се християндемократите да получат не повече от 18 на сто от вота - с 5 процентни пункта по-малко в сравнение с последните регионални избори през 2011 година.

А това би било поредното поражение за Християндемократическия съюз, който губи популярност заради бежанската политика на федералния канцлер. Последният пример е от Мекленбург-Предна Померания, родната провинция на Меркел, където на изборите по-рано този месец християндемократите претърпяха тежка загуба - те бяха изпреварени от популистката 'Алтернатива за Германия", чиято хранителна среда са именно страховете на германците от бежанците, от чуждото, от различното.

Тези страхове ще изиграят съществена роля и на изборите в германската столица, където се очаква "Алтернатива за Германия" да събере 10 до 15 процента от гласовете. А това не е никак малко за един мултикултурен град като Берлин, където живеят над половин милион чужденци - сред тях и около 20 хиляди българи. Впрочем, всички те нямат право да гласуват на днешните избори.

2,5 милиона души ще пуснат гласа си до 18 часа местно време, когато се очакват и първите прогнозни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
А ако тука спечели Меркелица това диктатура като в Русията ли ще е или съвсем "нормално и ненагласено" ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Значи преполагам, че фондацията на сорос плаща за подобни материали. Значи според тази статия всеки нормален човек, който не иска страната му да става пристан за "*** на света" е популист. Всеки, който не иска дъщерите и жените му да бъдат системно изнасилвани от ислямски терористи е популист... Ако това е така вероятно ще останете разочаровани да разберете, че поне 95% от гласоподавателите са популисти и е невъзможно непопулистите да спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Удобното обвинение за несъгласните с "партийната" линия на Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Чудя се. Как се определя, дали една партия е популистка или не. Всъщност - Какво е популизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Напълно заслужено , Германия ще накаже Меркел и партията и за политиката им на слугинаж към америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още