IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank съкращава над 7 хил. работни места от общо 45 хил.

Най-засегнати ще са служителите в администрацията

15:43 | 29.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската банка Commerzbank потвърди това, за което се спекулираше от няколко седмици - че е изправена пред драстични съкращения на работните места. Ръководещият банката от май изпълнителен директор Мартин Цилке възнамерява да съкрати 7300 служители, обяви отчасти държавният и включен в състава на индекса Dax концерн.

Към момента втората по големина германска банка има общо 45 хил. работни места. Най-засегнати ще са служителите в администрацията.

Окончателното решение за мярката се очаква да се вземе в петък. Освен това и предвид слабите перспективи за печалба акционерите ще бъдат принудени да се лишат от дивиденти. 

Планът за икономии, както и преструктурирането ще се отразят на банката като разход с 1,1 млрд. евро, така че банката ще предпочете да задели приходите си, вместо да плаща дивиденти.

Според плановете трябва да бъдат съкратени 9600 служители на пълен работен ден, но същевременно да бъдат назначени нови около 2300. Така се оказва, че накрая ще останат 38 хил. служители от сегашните около 45 хил.

Commerzbank, подобно на конкурентите си, се бори с последиците от продължителните ниски лихви и засилените регулации. През първото полугодие печалбата се срина с над 40% на годишна база до 372 млн. евро.

По време на управлението на предшественика на Цилке Мартин Блесинг Commerzbank съкрати от 2013 г. насам около 5 хил. работни позиции.

Блесинг, един от малкото европейски банкови директори, които запазиха постовете си след началото на кризата, пренасочи фокуса на заемодателя към средните компании и банкирането на дребно, заедно с инвестиционното звено и полския клон MBank. 

Той помогна на банката да се преструктурира, след като кредиторът получи 18,2 млрд. евро от германските данъкоплатци заради глобалната финансова криза. До днес сумата не е напълно издължена, а държавата е най-големият акционер с дял от 15%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още