IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Без Русия не можем да изградим сигурността на ЕС

ЕС минава през сериозна криза, заради пропастта между институциите и гражданите, смята председателят на Европейската комисия

10:15 | 27.11.16 г. 21
<p>
	Жан-Клод Юнкер. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив Ройтерс

Без Русия не може да бъде изградена системата на сигурност на ЕС, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В интервю за Euronews той обясни, че ЕС заема площ от 5,5 млн. кв. километра, а Русия - 17,5 млн. кв. километра и това трябва да бъде взето под внимание.

"Русия не е, както определи президентът на САЩ Барак Обама, "регионална сила". Това беше голяма грешка при оценката", каза още Юнкер и коментира, че би искал да преговаря с Русия на равни начала.

Той обаче призна, че при разговорите се пренебрегват "дълбините на Русия" и имаме много какво да учим за руската душевност.

Според Юнкер няма основание за премахването на санкциите срещу Русия веднага, дори и САЩ и новият президент Доналд Тръмп да настояват за това. "Ние не сме зависими от външната политика на САЩ", каза Юнкер и добави, че европейците работят за запазването на своите интереси.

В своето интервю председателят на ЕК посочи още, че Европейският съюз минава през много сериозна криза. Ситуацията е сложна заради разширяващата се пропаст между европейските граждани и институциите, но най-голямата слабост на общността е причинена до голяма степен и заради факта, че европейците не знаят много един за друг.

"Какво знаят италианците от южната част на страната за вътрешността на Полша? Нищо. Трябва да се интересуваме повече един от друг", коментира Юнкер.

Жан-Клод Юнкер не се притеснява от идването на власт на крайнодесни лидери. Според него Марин Льо Пен няма шанс да стане президент на Франция след изборите, насрочени за пролетта на 2017 година. Затова и не можем да си задаваме въпроса дали ЕС ще издържи на идването на Льо Пен.

Според него не може да се прави връзка между гласуването на британците за излизане от ЕС и възхода на националистическите идеи.

По отношение на Brexit Юнкер коментира, че няма да бъде търсено "отмъщение" при преговорите за излизането на страната от ЕС. Но общността трябва да реши проблемите, които ще причини това на Великобритания и на европейците.

"Трябва да бъдем уверени, че отношенията между Острова и континента ще останат хармонични, макар и всички да знаем, че британците няма да имат същите права и привилегии като останалите граждани на ЕС", категоричен е Юнкер.

Той допълни, че Великобритания трябва да спазва принципите на вътрешния пазар, като например свободата на движение на работниците, за да има пълен достъп до него.

Турция е важен партньор за ЕС, не само заради бежанската криза, отчете още Жан-Клод Юнкер пред Euronews. Той припомни, че на територията на страната има повече от 3 млн. бежанци. През последното десетилетие Турция е постигнала много по отношение на развитието на демокрацията. В месеците след опита за преврат обаче Анкара се отдалечава от ЕС с всеки изминал ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Оня ден четох един виц:Полицай спора кола, от вътре вони на алкохол.- Господине, вие сте пили!- Глупости, ти си Пили! Аз съм Орел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 години
Duty, ти сега Птица ли стана? И пак си спрял да ходиш на прегледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Аз мисля, че е време монголците да отидат пак до Москва. Не че са си отивали, защото 30% от руснаците са с татарски гени, но все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Ти остай потребителите тука - глей Юнкера обръща палачинката. Дали го е купил Путин? Или те либ.ерастите са се тъй - винаги търсят твърдия и по-дебелия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Птица
преди 7 години
Руснаците отидоха до БЕРЛИН, заради ПОМОЩ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И САЩ, как само героично са ви замъглили, как я мислите със собствени сили ЛИ ЧЕРВЕНАТА ОТЕЧЕСТВЕНА АРМИЯ , Е РАЗДЕЛИЛА ПРЕДИ ТОВА ПОЛША С ХИТЛЕР ИЛИ?И ДВЕТЕ АРМИИ СА ФАШИСТКИ, НО ЕДНАТА ОЩЕ НЕ УНИЩОЖЕНА!!! ПРЕДСТОЙ ДА МУ ЗАБРАНЯТ ДА ВЪОРЪЖАВА КОГОТО И ДА БИЛО, МОЖЕ ЛИ ПО ЦЯЛ СВАТ ДА ИМА РАЗОРЪЖАВАНЕ ОТ ПРЕДИ НАД 100 ГОДИНИ, НО В РУСИЯ ОБРАТНОТО, КАКВИ СА ТИЯ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТКИ ГЛУПОСТИ???С КОГО И ЗА КАКВО ЩЕ СЕ БИЕ РУСИЯ ???? С ВРАГЪТ, КОИТО УСПЯ ДА СЕ РАЗВИЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Още по тъжно е че поне 60% от циментените немски глави искат Меркел за още един мандат , като подсъзнателно се надяват авантата да няма край !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
pinoccio
преди 7 години
Руснаците ще трябва да идат пак до Берлин, иначе няма как да се оправят нещата. Тъжно е, че това не се разбира от токсикирания и химизиран европейски елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Шоуто продължава , евроклоуните надяват нови костюми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Ти няма да изграждаш вече нищо , стар алкохолизиран продажник , слуга на незнайно число господари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
какво? какви са тия нови глупости? ами нато, ами щато?ей, мазните хомяци чакат някой друг да им гарантира сигурност, след като сами са се наведнали а не се сещат, че как са наведнати няма и да разберат кой баш им го е гарантирал в дирника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още