IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Глобата, която Украйна наложи на "Газпром", е заплаха за транзита на газ

В момента руският природен газ е по-евтин за Украйна, отколкото цената на спот пазарите, смята руският енергиен министър

11:09 | 12.12.16 г. 4
<p>
	Александър Новак. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: архив Ройтерс

Глобата, която украински съд наложи на „Газпром“, може да се окаже заплаха за транзита на руския газ за Европа. Това предупреди руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. Той определи санкцията като „безпрецедентна“ и „незаконна“ и допълни, че тя само създава напрежение между двете страни.

В началото на месеца икономическият съд в Киев потвърди глобата от 3,4 млрд. долара на „Газпром“ за злоупотреба с господстващо положение, наложена от антимополния орган в Украйна. В допълнение на газовата компания беше наложена санкция от още 3,4 млрд. долара за неизпълнение на наложеното наказание.

В петък в Брюксел се проведе нов кръг от тристранните преговори между Украйна, Русия и ЕС за гарантиране на транзита на природния газ през зимата. На срещата не беше постигнато нищо конкретно, макар и всички страни да излязоха доволни от преговорите, допълва още ТАСС.

По време на разговорите беше уточнено, че Киев има намерение да закупи още между 1,5 млрд. куб. метра и 4 млрд. куб. метра газ, чрез който да бъде гарантирано пиковото потребление през зимните месеци.

Днес Новак каза още, че покупката директно от „Газпром“ не може да стане без подписването на анекс към съществуващите договори за доставка. В момента, спрямо вписаната в документите формула, природният газ от Русия ще бъде с между 20 и 30 долара по-евтин спрямо цената на спот пазарите и борсите.

„По тази причина Украйна е заинтересована, от икономическа гледна точка, да купува газ от „Газпром“. Просто това е по-изгодно“, коментира още руският енергиен министър в интервю за НТВ.

Той посочи още, че по-ниската цена е била коментирана по време на срещата в Брюксел. Преговорите между страните ще продължат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Украинците скъсаха с русия и газта им стана по евтина :):) какъв парадокс ... или не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
хаха ...ама ти на сериозно ли ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Ще си платите и няма да е заплаха :)Това не ви е путински Рашастан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Сега ако може Порошенко да наложи глоба и на ОПЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още